Кога да оставим детето да се къпе само?

Още от раждането на детето мама и татко започват да се грижите за неговата хигиена. Къпането в ранна детска възраст неминуемо е свързано с участието на родителя и се превръща, освен в начин да поддържате тялото му чисто, и в семеен ритуал, с който да се забавлявате заедно и да изградите здрава връзка помежду си.

И ако за всеки родител е ясно, че хигиената на тялото е важна, то въпросът КОГА е моментът да се отделите от този процес и да оставите детето да започне да се къпе само, предизвиква доста неясноти и противоречия.

Истината тук е, че когато трябва да преценим готовността на детето да се къпе само, универсално правило няма, но все пак е важно да се съобразите с някои основни фактори. Детето не е робот и не можете да му кажете: „Вече си на 6, от днес започваш да се къпеш сам и аз се оттеглям”. Подобен преход трябва да се случи постепенно, но и вие трябва да подтикнете това случване.


Започнете с плавен преход

Когато детето стане на 5 години, вече можете да го оставите да прави някои простички неща, докато се къпе във ваше присъствие. Например – да се насапуниса само, да постави шампоан върху главата си, а след това – да му позволите само да отмие шампоана и сапуна с помощта на подвижния душ. Идеята е да започнете малко по малко да го въвличате в процеса, но това трябва да става под формата на игра, без да го насилвате и без да е на всяка цена. Обяснявайте стъпка по стъпка какво правите, когато го къпете, нека то знае кое след кое следва.

Ако имате вана, можете да оставите детето да поиграе само, а вие само да наблюдавате от вратата, така че да се уверите, че е в безопасност.

На каква възраст най-често става преходът към самостоятелно къпане?

Отговорът тук е: когато усетите, че детето е готово и притежава нужните умения. Тази готовност обаче зависи и от вас. Ако вие не поставите основи на плавния преход, може да се случи така, че вашият син или дъщеря да развият нездравословна нужда да са винаги във вашата компания. Нека не забравяме, че къпането е интимен процес и след като детето започне да съзрява полово, родителят няма място в банята.

Ето защо, възрастта след 7 години вече може да се приеме за разумна детето да прави първите си опити да се къпе само. В началото – бъдете наблизо, отзовавайте се, ако има нужда от помощ, но не прекалявайте с намесата си, за да свикне. Тръгването на училище вече предполага повече умения и по-голяма способност за контрол и самостоятелност. Ако все пак не смятате, че детето е готово, не бързайте, но и не отлагайте самостоятелното къпане прекалено дълго.

Не надценявайте детето

Също, както не бива да не подценявате уменията на детето, толкова важи и обратното правило. Ако вашето 4-годишно хлапе ви каже „Мамо, остави ме, мога сам(а)”, ясно е, че трябва да се съобразите със собствената си преценка, а не с привидно силната готовност на детето да се справи само.

Когато родителите решават дали, кога и как да оставят децата да се къпят сами, нека помислят върху следните три неща: Първо – смятат ли, че детето им може да се справи, второ – кога самите те са започнали да се къпят сами и трето – обезопасена ли е банята”, споделя Шели Флайс, педиатър и специалист по ранно детски развитие. Според нея, е от съществено значение родителите да дават колкото се може повече самостоятелност на децата, но и да направят разумна преценка за тяхното ниво и умения, които при всяко дете са индивидуални.

Фейлс допълва, че нейната практика показва, че децата, които вече ходят на училище и са на възраст над 7 години вече доста по-лесно и спокойно се справят със самостоятелното къпане.

Погрижете се за безопасността

Основните опасения на родителите, когато трябва да оставят детето да се къпе само, са свързани с риска от падания, подхлъзвания, наранявания. Ето защо, можете да се подсигурите, като сложите подложки против подхлъзване за пода или специални гумени протектори за ваната.

Също така, преди да се впуснете в приключението „Самостоятелно къпане” трябва да се уверите, че детето умее да настройва степента на водата, така че да не е прекалено гореща или прекалено студена.  Правете това заедно, за да свикне.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Създаване на хигиенни навици у детето – миене на ръце и зъби, къпане, преобличане

Научете детето да… ходи пеша!

7 супер идейни изобретения за банята на семейства с малки деца

Защо детето си гризе ноктите и как да му помогнем?