Грижи за бебето през първите месеци след раждането

първи грижи за бебе майка

Първите дни у дома с новороденото бебе обикновено са повод за огромно вълнение, но и причина за безпокойство, несигурност и куп въпроси. Как да се грижим за своето мъниче, какво да направим, ако не иска да се храни, как да го приспим, как да го къпем? Неясноти, които често са на дневен ред, особено при родителите, които за първи път се сблъскват с отглеждането на дете. Ето какво е добре да знаем:

Новороденото бебе

За новородено (neonatus) се счита детето от раждането му до края на четвъртата седмица, т.е. през първите 28 дни от неговия живот. Бебчето през този етап има характерна поза, наподобяваща тази в майчината утроба – крачетата са сгънати в коленете и в тазобедрените стави, а ръчичките са свити, дланите са в стиснати юмручета. През този период е изключително важно да се обърне внимание на следните фактори:


• Профилактика на кожните инфекции чрез поддържане на здрава и чиста кожа
• Асептична обработка на пъпния остатък и пъпната раничка;
• Поддържане на нормална телесна температура;
• Хигиена на очите, ушите, носа:

Добре е да знаем също, че при новороденото терморегулацията е несъвършена, поради което то лесно може да се претопля или охлажда, а имунната му система започва да функционира самостоятелно едва към 6-ия месец. Това прави кърменето изключително важен фактор, защото чрез първото майчино мляко (коластрата) и кърмата бебето си набавя имуноглобулини и растежни фактори, които са ключови за неговото здраве и развитие.

Храненето

Имайте предвид, че храносмилателната система на новороденото е незряла, въпреки, че вашето мъниче вече може да  различава сладкото от горчивото. Устройството на устната кухина е напълно пригодено към сученето. Стомахчето и червата му възприемат най-добре майчиното мляко като основна храна.

Режимът на хранене, трябва да е такъв, че детето да наддава около 200 грама на седмица през първите 3 месеца или по 800 грама на месец. В началото бебето ще се храни средно през около 3 часа. Много се спори по въпроса дали трябва да храним бебето на поискване или под режим според часовете. Има много мнения, както в едната, така и в другата посока, така че сами преценете кое е най-удачно за вашето бебе и за вас самите.

Преди да започнете с кърменето, винаги измивайте гърдите с вода и бебешки сапун. След кърмене, ако е възможно, доизцеждайте гърдите си – това стимулира образуването на още кърма и предпазва млечните жлези от възпаление – развитие на мастит. Ако гърдите ви са разранени, започнете да използвате крем за зърна.

Къпане и грижа за кожата

Никога не използвайте за къпане вряла вада, която да изстудявате. Eднa грешка може да доведе до тежка злополука. Затова затопляйте до необходимата температура цялото количество вода за къпане. Измивайте детето с мек бебешки сапун или шампоан, които са без алергени и с доказано качество.

При измиването обърнете особено внимание на гънките на шията, подмишниците, слабините и седалищната областите, където кожата се запарва и може да се подсече. Банята на бебетата  не трябва да продължава повече от пет минути. Използвайте лосион или бебешко олио след като подсушите бебето, така нежната му кожа ще бъде хидратирана. Пъпчето също изисква специални внимание и третиране, за което педиатърът ви ще даде насока.

Не забравяйте и грижата за бебешкото дупе, особено ако то е склонно към подсичане. Кремът против подсичане може да се използва, както при обострени състояния, така и превантивно.

Гимнастика и масаж

Въпреки, че масажът на бебето включва четири компонента: поглаждане, почукване, разтриване и вибрация, до края на четвъртата седмица прилагаме само поглаждане – нежно и внимателно. Посоката на движение е от периферните части към сърцето за улесняване кръвния поток.

Когато правите масажни движения, бебето неминуемо ще ви покаже, ако се чувства комфортно, а обикновено масажите карат бебетата да се чувстват точно така. Вашите ръце трябва да бъдат идеално чисти, сухи, меки, топли, с изрязани нокти. Аксесоари като часовник, гривни и пръстени, трябва да се свалят. Използвайте бебешко олио, което да не съдържа вредни съставки, алергени и парабени.

Гимнастиката също е от ключово значение, тъй като тя подобрява мускулния тонус и стимулира двигателното развитие на детето. Можете да я правите, както след баня, така и по друго време от деня, стига детето да в етап на бодърстване (да не е гладно и да не му се спи).

Приспиване и сън

Сънят на бебето е много различен от този на възрастните. От една страна то прекарва в сън много повече време от нас, но от друга страна се събужда често и по всяко време на денонощието. Още една особеност на съня на бебето е, че то има нужда от външни елементи, които да му помогнат да заспи, например сукане, люлеене на ръце, возене в количка и т.н. Често родителите се притесняват от тези ритуали и се питат дали не създават вредни навици. Тези страхове в повечето случаи са неоснователни, тъй като това е просто етап в развитието на малкото дете, което се променя бързо, навиците му – също.

Много от бебетата заспиват лесно след вечерното хранене, но на някои мъничета им отнема повече време да привикнат към сън през цялата нощ. Натурата на бебето също може да се окаже фактор. Някои бебета са неспокойни и се будят лесно, а родителите започват да се питат “Кога бебето ми ще започне да спи през цялата нощ?”. Съвсем нормално е бебетата да се будят през нощта, особено през първите седмици след раждането, когато за тях не съществува разлика между „ден“ и „нощ“. След 3-6 месечна възраст вече е много по-вероятно бебето да спи по 5-6 часа без прекъсване.

 

Добре е да знаем:

  • Придържайте отпуснатата главичка на вашето бебче, защото вратът му все още не е готов да го прави сам.
  • Възможно е вашето бебе да има крусти (млечна коричка по главичката). Крустите не бива да се отстраняват с пръсти и да се чоплят с нокти, в повечето случаи изчесват от само себе си. Ако искате да ускорите процеса, можете да омекотите кожата на главичката преди къпане с бебешко олио за няколко минути, след което да го срешите с четчица или гребенче, съвсем леко и без натиск. Следва измиване на главичката на бебето като част от къпането.
  • Температурата в стаята на бебето трябва да бъде около 22 градуса, въпреки, че много често е по-висока, поради страха на майките от простуда
  • Въздухът не трябва да бъде сух, нито много влажен. Най добре е относителната влажност да бъде между 30% и 60%.
  • Чувството за допир е много силно развито у бебетата през първия месец от техния живот (много по-силно от слух, зрение и обоняние). Ето защо – не лишавайте вашето мъниче от прегръдки, близост и ласки, те са толкова ценни за него, колкото и майчината кърма.

 

Вижте още:

Как да се грижим за ноктите на бебето?

Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

Косата на бебето – как се променя и как да се грижим за нея

Защо плаче бебето?