Как да спи бебето? По гръб, по корем, настрани?

бебе сън поза

Много майки се питат каква е подходящата позиция за сън при малкото бебе, как трябва да го поставим, когато го приспиваме и какво трябва да знаем относно неговата безопасност.
Истината е, че безопасността на бебето по време на сън е от също толкова голямо значение, колкото и докато то бодърства и изучава света. Съществуват много проучвания, които установяват връзка между позицията при спане и сериозни опасности като задавяне, задушаване, вдишване на вредни вещества или дори феноменът внезапна смърт при бебетата.
Каква трябва да бъде позицията на тялото на бебето по време на сън?

Опасността за вашето мъниче намалява значително, ако бебето спи по гръб. Това е най-подходящата поза за сън, ето защо – не експериментирайте, като го слагате по корем.Неслучайно съществува схващане, че когато бебето спи по гръб, с вдигнати ръчички нагоре, значи е спокойно, а сънят му – пълноценен.

А защо не по корем?

Поставянето на бебето по корем крие редица рискове. Когато нослето и устичката му са плътно прилепнали към матрака, това не му дава възможност да диша достатъчно добре, което увеличава риска от задушаване. Друг съществен риск е в дихателната система на бебето да попаднат микроорганизми, намиращи се върху матрака, колкото и чисто да поддържате в дома си.

Ами ако бебето повърне, докато спи по гръб?

Преди години беше силно разпространено схващането, че при спане по гръб има риск за бебето, ако то повърне и по този начин се задави. Това беше и причината много бебета да са слагани по корем. Истината обаче е, че спането по корем е много по-малко безопасно, така че – този вариант е за предпочитане.

Ами настрани?

Много педиатри препоръчват новороденото да се слага да спи настрани, като се подпъхне кърпа или пелена, така че да придържа гръбчето му. Целта е да се предотврати риска от задавяне, ако детето повърне. Тази позиция на тялото обаче не е подходяща за по-големи бебета, които се въртят все по-активно и могат да се обърнат по корем, докато спят.

Какво да правим, когато бебето се обърне самичко? 

Когато бебето е достатъчно голямо, за да сменя позицията си само, трябва да продължим да го слагаме да си легне по гръб, без да се притесняваме, ако се завърти. Няма нужда да го обръщаме по гръб цяла нощ.

Не се плашете от позата по корем, докато детето играе

Все пак, всяко нещо с мярката си. Не превръщайте позата „по корем” в най-страшното нещо на света, тя има своето значение и функции при развитието на малкото дете. Когато вашето бебче е будно и е на възраст над 2-3 месеца, можете да го слагате по коремче и да играете с него. Така се развиват неговите двигателни умения, то се учи да държи главичката си изправена, а в последствие – и да пълзи. Водете се от бебето и наблюдавайте инстинктите му. Ако видите, че то има желание да бъде по корем, оставете го така (в началото за 5-10 минути). При навършване на 5-6 месеца поставете бебето по коремче върху широко одеяло, дайте му играчки и различни интересни предмети, така то ще може да изучава по-големи хоризонти и да опознава света.

 

Вижте още:

5 причини да спим заедно с бебето (и една – да не го правим)

Да приспим детето – 6 грешки, които родителите допускат

Първи грижи за бебето – приспиване и сън

Сънуват ли бебетата?