Да приспим детето – 6 грешки, които родителите допускат

заспиване дете сън

За повечето възрастни е изумително защо децата отказват да спят и защо понякога приспиването им се оказва истинско предизвикателство. А на нас ни се иска да разполагаме поне с половината от тяхното време за сън, но уви. Истината е, че много често нежеланието на малчуганите да отидат в леглото е в следствие на някой грешки, които мама и татко допускат, понякога – без да осъзнават. Ето какво е добре да не правим, ако искаме да намалим съпротивата, когато дойде времето за лягане:


 

  1. Използваме съня и лягането в кревата като наказание

Една от най-съществените грешки е свързана с използването на съня и времето за лягане като заплаха. Например – „Ако не си изядеш вечерята, ще си легнеш, вместо да играеш”, „Който не слуша – право в леглото” и т.н. Сънят и времето за лягане трябва да се възприемат от детето като нещо полезно и приятно. Ако използвате „Лека нощ” като символ на „Наказан си”, то като нищо вашият син или дъщеря ще започнат да гледат на времето за сън като на това да ги затворите в тъмна стая, където да изтърпяват присъдата си.

 

  1. Даваме храна, след като детето е легнало

Децата са изключително изобретателни, така че след като сте им казали „време е за сън” изведнъж им се допишква, огладняват, допива им се вода, решават, че нещо ги боли, искат приказка и т.н. и т.н. Разбира се, не можете да откажете на детето вода или това да отиде до тоалетната, но определено е важно да въведете правила относно храненето. От една страна, поемането на храна, след като детето е легнало и си е измило зъбите, е вредна и често ви прави потенциални посетители в стоматологичните кабинети. От друга, сладките храни като шоколади и бонбони влияят на спокойствието и съня на детето.

 

  1. Не спазваме казаното и не сме последователни

Последователността и спазването на това, което сме заявили, е от ключово значение не само, когато става дума за времето за сън. Ако родителят не позволява нещо, а след като детето се размрънка, го позволи, проблемите се задълбочават. Ако сте казали – „Прочитаме тази приказка, след което затваряш очи”, а след „последната” приказка следват още няколко „последни”, бъдетете сигурни, че сценарият ще се повтаря всяка вечер и детето ще мрънка и умолява, докато не постигне своето, защото вече е видяло, че „номерът минава”.

 

  1. Пускаме телевизора

„Моето дете не може да заспи без телевизор”, „Не затваря очи без Маша и Мечока” – много родители ще ви обясняват подобни неща. Едва ли обаче повечето от нас са наясно с ефекта върху детето, когато то прекалява с телевизията, особено преди лягане. Опитайте се времето преди сън да е изпълнено с успокояващи занимания, изключващи техниката – например приказки, разговори, игри, които изключват силна физическа и емоционална активност.

 

  1. Използваме заплахи

Да използваме заплахи, ако детето отказва да отиде в леглото е също толкова вредно, колкото и лягането да бъде използвано за наказание. Например: „Ако не си легнеш, утре няма да отидем в зоопарка” или „Който не ляга да спи, няма да получи бонбони утре”. Може да ви се струва лесно и ефикасно решение, но за детето така само се засилвате усещането, че „времето за сън е нещо неприятно”, което обаче то трябва да изтърпи, за да му се случат веселите и приятни неща.

 

  1. Залагаме на подкупи

Другата крайност е използването на нещо, което детето харесва като средство да „изтъргуваме” времето за сън. По-добре концентрирайте усилията върху това как да направите лягането и подготовката за сън в нещо приятно, дори забавно. Заложете на различни игри – например: „Хайде да се състезаваме кой пръв ще си измие зъбите и ще стигне до леглото”. Вместо „Време е за лягане“, кажете „Време е за приказка за лека нощ”. С две думи – концентрирайте се върху това как да събудите интереса у детето, вместо да заплашвате или подкупвате.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Нуждата от сън при деца от 1 до 3 години

Неспокойният сън при децата – как да им помогнем с хомеопатия

5 силни спомена, които децата винаги ще помнят за родителите си

Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга