Забранени храни за бебета под 12 месеца

Кои храни трябва да се избягват през първата година от живота на детето и защо

забранени храни захранване бебе

Мед

Много хора смятат медът за силен алерген, което всъщност не е причина да не се дава на бебета. Причината да избягвате даването на мед на малкото дете е свързана с риска от развитие на ботулизъм, едно доста опасно заболяване, свързано развитието на токсико-инфекция.


 

Цитруси

Цитрусовите плодове не са алерген, но могат да предизвикат поява на обрив и стомашно разстройство поради съдържащите се в тях киселини. В тази група влизат лимон, портокал, мандарина и грейпфрут.

 

Ягоди и малини

Въпреки че са много вкусни и богати на витамини, ягодите и малините са крайно неподходящи за бебета, тъй като са силни алергени. Захранвайте детето с тях най-малко след 18 месечна възраст и след консултация с педиатър.

 

Яйчен белтък

Важно е да знаете, че белтъкът и жълтъкът на яйцето имат различен алергенен потенциал и затова захранването с тях не бива да става едновременно. Педиатърът може да ви препоръча да въведете жълтък при захранването още на 10 месеца, но белтъкът се въвежда доста по-късно (някои педиатри го въвеждат след 18 месеца, други чак след навършване на двегодишна възраст). Така се намалява рискът от развитие на алергии към яйчен белтък, което е доста често срещан проблем в наши дни.

 

Фъстъци

Фъстъците също са много силен алерген и са крайно непрепоръчителни за малки деца. Не давайте на детето си фъстъци не само през първите 12 месеца, препоръчително да изчакате с тях до навършване на 24 месеца.

 

Боб, леща, грах

Тези бобови растения са много полезни и е добре детето да свикне да ги консумира, но това не бива да става през първата година от живота му. Причината е, че все още незрялото бебешко стомахче трудно може да ги обработва и това носи риск от подуване, газове и болки в корема.

 

Екзотични морски продукти

Въвеждането на риба (препоръчва се бяла риба) в менюто на детето може да стане преди 12 месечна възраст, но по-екзотичните морски продукти като миди, раци и други морски дарове, трябва да се избягват, поне докато детето не стане на две годинки. Причината е в опасността от развитие на тежки алергични реакции.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

7 забранени храни по време на бременност

Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Хранителните алергии при децата – как да ги разпознаем и как да ги избегнем?