Езикът на бебетата – как да разтълкуваме сигналите на своето мъниче

бебе невербално общуване

Бебето ви има определени жестове, които ви объркват или поведение, което не разбирате? Ето някои неща, които е добре да знаем относно „езика” на бебетата и начина, по който те общуват невербално в периода от раждането до навършването на годинка:


Бебето на възраст 0 – 3 месеца

Още през първите седмици от живота си вашето бебе ще започне да показва определени реакции. От раждането то ще завърта леко главичката си, когато го докоснете по бузата и ще изпъва ръцете и краката си, когато нещо го раздразни или когато плаче. Ще започне инстинктивно да движи крачета, когато стъпалата му докоснат плоска повърхност, докато го държите, както и ще хване палеца ви, когато му го поставите в дланта. „Интересно е, че нито един от тези телесни сигнали не са наистина комуникация„, казва д-р Шпеер, специалист по ранно детско развитие. „Това са просто рефлекси, с които вашето бебе разполага още от раждането си“. След няколко месеца част от тях ще изчезнат напълно, а други ще се развиват в по-целенасочени действия.
Усмивката
Разбира се, не всички ранни сигнали на бебето са просто рефлекси. Онази хитрa усмивка, която се появява на лицето на вашия господин или госпожица на възраст около 6 седмици, например, не е случайност. „Усмивката на лицето на вашето бебе не винаги е в отговор на действията ви, но това е знак, че то е щастливо„, казва Рон Марино, педиатър в Университетска болница в Ню Йорк.

Бебето на възраст 4 – 8 месеца

След 4-месечна възраст сигналите, които ви подава бебето, ще стават все по-ясни и категорични, тъй като вашият мъник вече започва да улавя причината и следствието от дадено действие и това какви реакции предизвиква с него. Бебето ще използва сигнали, за да покаже своите желания и нужди – ще протяга ръчички, когато иска да бъде гушнато, или ще рита с крачета, когато не иска повече да стои в столчето за кола или в количката.

Този период е ключов за развитието на невербалното общуване за детето и то започва да ви показва какво иска да направите за него или да правите заедно. Може би то ще ви подканва към игри,  поведение, което много родители тълкуват погрешно. Ако вашето бебе започне да хвърля играчката си от количката или креватчето, а след като му я дадете в ръка, я хвърли отново, това не е поведение, целящо да ви дразни или да ви предизвика. За бебето това е просто игра, в която участват мама и татко. Ако не му дадете играчката обратно, за да я хвърли за пореден път, детето започва да плаче и да се изнервя. То тълкува вашето поведение като нежелание да играете.

Бебетата на тази възраст могат също да използват езика на тялото, за да покажат, че времето за игра е приключило и не желаят да играят повече. Сред тези сигнали са извъртането на глава и отместването на поглед. Когато детето спре да търси визуален контакт с вас, това е признак, че трябва да спрете да се криете зад дланите си и да му казвате „Бау“ – игра, която иначе малките деца обожават.

Жестове, с които бебето показва, че е уморено
Ако добре наблюдавате своя син или дъщеря, ще видите някои често повтарящи се действия, когато са уморени и имат нужда от сън. Ако бебето си дърпа ушичките, пипа си косата и си търка очите, вероятно е време да го сложите да поспи.

Бебето на възраст 9 – 12 месеца

На около 9 месеца повечето бебета преминават през силно когнитивно развитие. Когато координацията на детето се подобри и вече е способно да посочи своето носле, устни и очи, то доста умело ще започне да използва комуникацията чрез жестове и посочване. По този начин ще демонстрира своите желания и нужди, това какво харесва и какво не.

Например детето на 1 годинка може да се опитва да отвори хладилника, не за да задоволи любопитството си какво има вътре, а за да ви покаже, че е гладно, тъй като вече е разбрало, че този домакински уред се свързва с храна. Ако иска да излезе на разходка, може да започне да ви носи обувките си.

Другото типично за този период е, че всички тези сигнали са съпроводени с многообразие от звуци – например „па-па“ може да е начин детето да ви съобщи, че е гладно, а „нана“, че му се спи.

Не след дълго, обаче, езикът на тялото и жестовете на детето ви ще бъдат заменени с прости думи, фрази и изречения. Те може да са също толкова неразбираеми за околните, но родителите инстинктивно се научават да „говорят“ езика на своето проговарящо дете и да му помогнат да става все по-уверено в усвояването на речта.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

8 мита за прохождането на бебето

Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

Масаж на бебето – кога и как?

От какво зависи полът на бебето?