8 мита за прохождането на бебето

прохождане бебе

Прохождането на бебето е много важен момент, свързан с куп емоции, както за детето, така и за родителите. Понякога хлапетата прохождат съвсем рано, в други случаи доста по-късно от връстниците си. Има обаче някои клишета, които може да объркат мама и татко и които е добре да развенчаем:


Мит 1: Проходилката помага на децата да проходят по-рано

Истина: Проходилката в повечето случаи не е причина детето да овладее самостоятелното ходене по-рано, дори напротив. Много често малчуганите свикват с тази своя опора и се чувстват некомфортно, когато тя отсъства. Проходилките могат да укрепят мускулите в долната част на крачетата, но не помагат на тези мускули, които се намират в зоната на бедрата.

Мит 2: Всички деца пълзят, преди да започнат да ходят

Истината: Някои бебета не пълзят изобщо. Възможно е вашето мъниче да пропусне етапа на пълзенето и да премине направо към ходенето. Други деца пък предпочитат пълзенето и се задържат много по-дълго в този етап, без да имат особено желание за самостоятелни първи крачки.

Мит 3: За бебето е най-трудно да се научи да се изправя

Истина: Всъщност, сложната част за вашето бебче е да седне обратно, след като се е изправило. Звучи странно, но това е факт. Детето може да изпитва много по-голям страх от това, че трябва да се върне обратно на пода, отколкото от това да стане право.

Мит 4: Мускулите на краката са най-важни за прохождането

Истина: Прохождането е свързано с няколко мускулни групи. Силните малки детски крачета са от голямо значение, когато вашият син или дъщеря прави своите първи стъпки. Но гърбът, вратът и мускулите на ръцете на детето също са от решаващо значение. Те подготвят бебето за пълзене, сядане и изправяне, както и за първите му стъпки. За да подпомогнете тези процеси, поставяйте детето в позиция, от която да има добра видимост на заобикалящата го среда. Това ще го стимулира да се опитва да достигне интересни за него предмети, да се движи напред, да се оглежда в различни посоки.

Мит 5: Трябва да обезопасите дома си в момента, в който детето направи първите си самостоятелни стъпки

Истина: Трябва да обезопасите дома си много преди това. Още в момента в който вашето дете започне да прави самостоятелни движения (като например да пълзи) и да изследва заобикалящата го среда, трябва да се погрижите за острите ръбове, контактите, кутията с лекарства и всички източници на заплаха в дома ви.

Още по темата: Как да обезопасим дома си за малкото дете?

Мит 6: Ако оставяте бебето да стъпва на крачетата, преди да е проходило, това ще го направи кривокрако

Истина: Ако играете с детето и му позволявате да стъпва на крачетата си, докато го държите и преди да е дошло времето за прохождане, натоварването няма да изкриви крачетата, нито ще му попречи в процеса на първите стъпки. За да се стигне до подобни негативни последици, вашият мъник трябва да е „на крак“ буквално с часове. Следвайте естествения порив на своето дете и ако то има желание да „пружинира“, не се плашете, че това ще му навреди.

Мит 7: Носенето на обувки ще помогне на детето ви да проходи

Истина: Босите крачета са много по-добър вариант, когато детето усвоява умението за самостоятелно ходене. Така то има по-голяма чувствителност в зоната на стъпалата и ходилото се огъва по-лесно. Разбира се, бебетата се нуждаят от обувки, когато е студено и когато са навън. Важно е да изберете подходящи обувки за прохождане, изработени от качествени материали.

Вижте тук: Как да изберем подходящи обувки за прохождане на бебето

Мит 8: Ако детето стъпва на пръсти, това е признак, че нещо не е наред

Истината: Повечето деца всъщност започват да ходят точно по този начин. Това не е необичайно – нито е причина за тревога. В много случаи детето преодолява този етап съвсем скоро и става все по-уверено в своите самостоятелни стъпки, за които вече започва да използва цялото стъпало.  Ако все пак ходенето на пръсти продължава или ако детето не успява да стъпи на петичките си, консултирайте се с педиатър, за да се изключат някакви ортопедични причини.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Какво трябва да знаем за детските столчета – важни изисквания за безопасност

Двигателно развитие на бебето

Как да изберем подходящи обувки за прохождане на бебето

Таблица за нормите в ръста при деца от 0 до 3 години