Как да изберем подходящи обувки за прохождане на бебето

обувки за прохождане бебе

Освен да бъдат красиви и стилни, модерни и елегантни, на първо място детските обувки трябва да бъдат подходящи!

Детето прохожда най-често около 1-годишна възраст. Първите му опити да пристъпва само е моментът да изберем първите му обувки. На пазара се продават много продукти, голяма част от които са с ниско качество и не отговарят на определени изисквания. А крачето на бебето е лесно уязвимо. Крачето се развива и нараства много бързо, костите и мускулите се оформят и съответно се деформират лесно и изборът на обувката важен.

  • Кога да обуем обувките на бебето? Реално, докато не прохожда, бебето не се нуждае от обувки. Първите му обувки ще купим за излизане навън и прохождане.
  • Какъв материал е подходящ? Обувките от истинска кожа позволяват на крачето да „диша“ и не позволяват да се задържа пот в обувката и да се дразни кожата. Важно е кожена да бъде горната част, а подметката може и да не е. Обувките от плат също позволяват на крака да диша. Гумените обувки създават предпоставка за изпотяване, но и не пропускат вода отвън, поради което са подходящи да се носят за кратко време, при дъжд например.
  • Каква да бъде подметката? Гумена или кожена, важно е да е дебела достатъчно, за да предпазва от механично нараняване, и да е достатъчно мека, за да се огъва при ходене. При нормално ходене стъпалото се свива 30-40 градуса и обувките трябва да позволяват това движение. Погледнете и грайфера – колкото по-дълбоки са браздите, толкова по-малко ще се хлъзгат обувките.
  • Каква да бъде предната част на обувката? Да има достатъчно място за палеца. Не трябва да е тясна и заострена.
  • Каква да бъде задната част на обувката? Фортът на петата трябва да е твърд, за да осигури стабилност, без петата да се премества странично по време на ходене. Уверете се, че от вътрешната страна на форта няма шевове или дефекти, които биха наранили крачето.

 

Вижте още:

Двигателно развитие на бебето от 0 до 12 месеца

Масаж на бебето – кога и как?

Притча за бебето и неговия ангел

Ако бебето не наддава на тегло