Бебешката усмивка и нейното значение

бебета, снимки, усмихнати, списание родител, родител.бг

Малко след като престанат само да спят и сучат, бебетата започват да се усмихват и това е един от най-щастливите моменти в живота на родителите. Усмивката е първият човешки и емоционален контакт, но осъзната ли е, запитали се американски учени и провели специално изследване. Резултатът бил изненадващ. Оказало се, че бебешката усмивка е основен механизъм за манипулиране на родителското внимание.

В научния експеримент взели участие 130 жени и техните деца на възраст около 4 месеца. Учените установили, че бебетата не се усмихват просто така, а за да повлияят на своите родители. Дори и съвсем невръстни, те изобщо не са глупави и действат целенасочено спрямо възрастните, убедени са психолозите.

Мотивът на детската усмивка е обусловен от определени обстоятелства. Бебетата се усмихват на своите родители в момент, в който го изисква определена ситуация. По думите на специалистите, те са способни точно да определят кога трябва да погледнат родителите си и как да го направят така, че да получат максимално внимание. Детето може да ни се усмихва не защото е в добро настроение или от радост, а най-вече, за да види в отговор усмивката на родителите си, сочи още един извод от изследването.

Източник: Manager.bg