6 признака, че прекалявате с грижите за детето си

 

Better Writer Ad

грижа, дете, родител, майка

Понякога, в стремежа си да сме полезни и да направим всичко за децата си, се стига до там, че сме преминали една важна граница – от грижата към разглезването. И най-лошото е, че трудно можем да разберем, когато това се е случило. Кога родителите прекаляват с грижите за техните деца и има ли начин да разпознаем симптомите?

1. Смятате, че трябва да предпазите детето си от всичко

Колкото и да не ви се вярва, това не само е невъзможно, но и доста вредно. Понякога несъзнателно родителите се превръщат в сянка на децата си, стремейки се да ги предпазят от всяка опасност или риск. Как обаче детето да научи своите житейски уроци, ако родителят не го остави да се сблъска с последиците от своите решения и избор?

2. Готови сте да му сготвите нова вечеря, ако откаже да се храни

Склонни ли сте да угаждате за всичко на детето си? Ако сте отделили цяла вечер в това да сготвите вкусна храна, а след това вашият малък наследник откаже да я яде, как бихте постъпили? Много майки ще се втурнат да готвят отново, за да удовлетворят желанието на своето дете. А може би то просто не е гладно, защото е преяло с бисквити и чипсове, които не сте имали смелостта да забраните. Важно е родителите да разберат, че думата „не” понякога е полезна, тя не е нещо, с което наранявате децата си. Напротив – така те се научават, че в живота има граници и правила

3. Купувате му лакомство, ако се разплаче

Ако сте от тези, които купуват на детето си лакомство или подарък, в момента, в който то започне да мрънка, да се тръшка или да плаче – то помислете добре. Децата може би ви изглеждат незрели и несамостоятелни, но всъщност доста добре владеят манипулативните техники и отлично знаят как да ги използват. Да отстраним мрънкането или тръшкането с подкуп, е начин да стимулираме тези прояви, а не да ги премахнем.

4. Не позволявате на никого да го критикува или нагрубява

Разбира се, че ако някой е прекрачил границата в отношението си към вашето дете е редно да се намесите. Но не и при всяко малко спречкване с друго дете на площадката или при всяка забележка, която учителката му е направила. Понякога е добре да оставите детето да се справи само с възникващите конфликти, а и известна критика, особено, когато е резонна, също не вреди.

5. Отменяте го в задълженията му, ако то откаже да ги изпълни

Ако детето ви откаже да си оправи леглото или да си прибере играчките, на помощ идва…. родителят, който прекалява с грижите. Важно е да сме твърди с правилата – ако детето усети вашата колебливост и готовността ви да го отменяте за неща, които са негово задължение, това не е отполза – и за двама ви.

6. Иска ви се да не се отделяте един от друг

Друг много ясен признак, че прекалявате с грижите и има риск да разглезите детето си, е трудното ви отделяне от него. Да, вярно е, че когато децата са малки, раздялата може да бъде болезнена и за двете страни, но тук говорим за временно отделяне – когато детето е на лагер, при баба, на детска градина, в училище или на уроци по плуване.

Опитайте се да мислите за детето си като за отделен индивид, който има своите потребности и интереси, така шансът да израсне като самостоятелен и отговорен възрастен се увеличава.

Списание РОДИТЕЛ – Roditel.bg