Да отгледаме отговорни и уверени деца – 9 основни правила за родителите

Още когато детето ни се роди, си пожелаваме то да се превърне в прекрасен и стойностен човек. От момента, в който за първи път го вземем на ръце, ние се стремим да дадем и направим най-доброто за него – обичаме го, пазим го, учим го, насочваме го, съветваме го, налагаме му правила, подготвяме го за живота.

Какви правила обаче трябва да наложим на себе си и да ги спазваме като родители? И кои са важните неща, които трябва ние да следваме, за да отгледаме едно добро и възпитано дете и да му помогнем да се превърне в достоен човек?


  1. Най-важното родителско умение: Търпението

Погрижете се за себе си, за да не избухнете пред детето си. Намесете се, преди собствените ви чувства да излязат извън контрол. Колкото и трудно да е да запазите самообладание, намерете нещото, което ви помага да се справите – било то да излезете за малко от стаята, да стиснете зъби или просто да поемете дълбоко въздух и да преброите до 10. Колкото повече съчувствие проявявате към себе си, толкова повече съчувствие и любов ще имате към детето си. Помнете, че то ще повтори всяко нещо, което вие направите, независимо дали ще викате, ще правите унизителни забележки или обратното – ще се държите хладнокръвно и ще владеете ситуацията.

  1. Най-важното задължение на родителя: Децата имат нужда от подкрепа, а не от унизителни забележки

Човек не крещи на цветето, което не расте добре, а го полива. Приемайте детето си такова, каквото е, и откликвайте на неговите нужди, а не на това, което вие мислите, че му трябва. Всяко дете заслужава поне един човек, който да е на 110% на негова страна. Това не означава, че детето ви винаги е право и че трябва да задоволявате всяка негова прищявка и да му спестявате истината и забележките. Означава, че то винаги заслужава да вложите допълнително усилие и че всяка частичка любов, която му дарите, има позитивен ефект и значение.

  1. Най-важният урок на родителството: Шамарите не решават проблемите.

Физическите наказания винаги влошават поведението на детето. Винаги. Дори и да си мислите „Мен ме възпитаваха с шамари и станах човек“, помислете пак. Избягването им е едно от най-важните неща, които можете да направите, за да отгледате отговорни и уверени деца. Вместо да възпитавате с пошляпвания, напътствайте, поставяйте граници на поведението, но винаги проявявайте разбиране към чувствата, включително към тези, които детето ви изпитва, когато му налагате ограничения. От съществено значение е, както емпатията, така и границите и правилата. Двете неща трябва да се прилагат заедно, защото никое от тях няма да доведе до успех само по себе си.

  1. От какво се нуждаят децата?: От любов, любов и още любов.

Ако искате да отгледате дете, което да е отговорно, уверено и проявяващо разбиране и съчувствие, трябва първо да го научите да управлява емоциите, които провокират това поведение. И ако искате да имате дете, което може да контролира емоциите си, то трябва първо да му покажете, че има безопасно място – вашата прегръдка – където може да поплаче и да покаже гнева си, без да се налага да се крие. Смехът освобождава същото напрежение, както и сълзите, затова играта с детето също е чудесен начин да го подкрепите да изрази страховете и неудовлетвореността си. Децата, които, докато са малки, чувстват непрестанно любовта на родителя, са далеч по-способни да се справят със съпътстващите порастването проблеми. И е много по-лесно да приемат правилата и ограниченията, тъй като знаят, че сте на тяхна страна.

  1. Това, което детето ви иска да разберете: Че е просто дете, което прави всичко по силите си.

Изисквайте от него поведение, подходящо за възрастта му, а не съвършенство, и имайте ясни приоритети. Детето ви се формира буквално пред очите ви – то все още се развива и ще израсте голяма част от лошите страни в поведението си. Разхвърляната му стая не е чак толкова важна, колкото това как се държи с малкото си братче, как се отнася със съучениците си, какви са представите му за добро и лошо.

  1. Най-полезният съвет: Не го приемайте лично.

Каквото и да направи детето ви, ще ви бъде много по-лесно да реагирате спокойно, ако не го приемате лично, особено когато започнете да се дразните. Не става въпрос за вас, а за детето ви, което е човешко същество, правещо всичко по силите си да се учи и да расте с ваша помощ.  Това ще ви помогне също и да избягвате борбите за надмощие. В тях няма победител. Не настоявайте, че вие сте прави. Помогнете на детето да запази достойнството си. Когато бъдете провокирани, използвайте това като възможност да намерите причините за подобно поведение и не оставяйте гнева да ви контролира.

  1. Какво трябва да запомните: Никога не лишавайте детето от сън, храна и близост.

Никога не пренебрегвайте нуждата на хлапето си от сън, храна, безопасност, гушкане и близост. Тези форми на наказание са не само погрешни, но и опасни. Детето ви няма да научи нищо от това, че сте го оставили гладно, защото се е държало лошо на детската площадка. Нито пък ще му помогнете да стане по-уверена и възпитана личност, ако отказвате да го прегърнете, защото е счупило любимата ви ваза.

  1. Кое е единственото постоянно нещо?: Промяната.

Това, което е вършело работа вчера, няма да върши работа утре, затова родителският ви подход трябва да се развива наравно с детето ви. Приемете, че децата са различни, с различни потребности, умения и индивидуалност. И всички тези различия също се променят заедно със самото дете и неговото порастване.

  1. Вашето скрито оръжие е: Чувството ви за хумор

Като родители искаме да научим децата си на толкова много неща – да бъдат уверени, да бъдат отговорни, да са ученолюбиви, да помагат вкъщи, да уважават другите. Но понякога забравяме за нещо също толкова важно – да възпитаваме с усмивка, да се забавляваме, да използваме чувството си за хумор, да играем. Едно тригодишно дете много по-лесно ще възприеме това, на което се опитвате да го научите, ако го разсмеете. А и нали знаете – децата се учат да се усмихват от родителите си.

 

В статията са използвани материали от книгата на психолога д-р Лора Маркам „Спокойни родители – щастливи деца“, предоставена от издателство „Изток-Запад

Вижте още:

14 неща, които родителите трябва да знаят за възпитанието на децата

Боят не помага, въпреки че вашите родители са го прилагали!

Как да възпитаме емоционална интелигентност у детето си?

„Ако не слушаш, ще те набия“ – или какво се случва с децата, възпитавани с пошляпване