Кои са подходящите цветове за бебешка и детска стая?

Ако ви предстои обзавеждане на детската стая, може да вложите цялата си фантазия при обзавеждането на това пространство, като не забравяйте да се консултирате с неговия обитател – вашето дете, защото в последствие това ще бъде неговата „бърлога”, където ще играе, спи, учи, твори…

За да ви улесним, ви предлагаме цветова палитра на подходящи цветови съчетания за вашето бебе, дете или тинейджър. Изберете тоналност според възрастта на детето, защото е известно че детските очи възприемат околния свят по различен начин в различните възрасти. Както креватчето, което е по размер на детето трябва да расте заедно с него за да се чувства уютно, така и цветовете в детската стая трябва да се променят с израстването на детето и променящия му се усет на околния свят.

 

Цветове за стаята на бебето от 0 до 4 години

Стаята на бебето трябва да е уютна и топла в спокойни, пастелни тонове, излъчващи топлина и защита. Подходящо е да подберете 1 или 2 основни цвята за големите повърхности – стени, таван и още два за мебелите – креватче, скрин, гардеробче, завивки и т.н. Наситени и ярки тонове е достатъчно да включите само в играчките, музикалната въртележка над легълцето, които ще привличат вниманието на вашето съкровище.

За бебетата са подходящи комбинации от пастелни жълти и пастелни сини цветове; бежово със светло розово. Тези тонове успокояват, а стаята излъчва усещане за топлина и нежна светлина.

Ето и няколко конкретни примера за цветове в бебешката стая, комбинирани в групи по три: цвят на голяма повърхност и 2 цвята на мебелите:

За да акцентирате и разнообразите, може да нарисувате на стените нещо тематично – флорални мотиви, животни, колички, най-лесно може да използвате и стикери за стена, тези акценти предизвикват активността на детето.

Цветове за стаята на детето от 4 до 11 години

Вече е нормално детето на четири години да има любим цвят, така че това е особено подходящ момент да го включите при избора на цветове за детската стая. Зоната за игра може да наситите с ярки цветове, те развиват фантазията и разнообразието на впечатления. Може да подберете ярки цветове, както и по-сложните оттенъци. Не забравяйте и че когато поставите в стаята играчки, килим и завивки, тя ще стане още по-шарена.

В същото време леглото и мястото за учене трябва да са по-дискретни и спокойни. Би могло с обзавеждането да се повторят малки участъци в ярък цвят и други по-приглушени с места за отдих и учене.

Подходящи цветове за детската стая са жълти, сини и оранжево за кътчето за активни дейности. При момичетата може дори да използвате червени, лилави и розови нюанси. Избягвайте използването на прекалено много цветове наведнъж.

Важно при тази възраст е стаята да не се претрупва с мебели и те да са максимално прости, защото свободно пространство е нужно за  активността и подвижността на децата.

Предлагаме ви няколко примера за цветове в детската стая, комбинирани в групи по три:
И тук може да разнообразите детската стая с цветни рисунки по стените, та дори и по-нестандартни решения като рисунки за оцветяване по цялата стена, въжета или стълби за катерене.

Цветове за стаята на тинейджъра от 12 до 17 години

Обзавеждането в стаята на тинейджъра ще се използва активно – за учене, спане, слушане на музика и други разнообразни дейности, затова са подходящи жизнерадостните модерни цветове. В тази възраст вижданията им са силно повлияни от телевизията, игрите, модата. всичко около тях ще е достатъчно цветно, затова цветовете в стаята е добре да не се много ярки, а по-приглушени, затова – използвайте нюанси.

Имайте предвид че след обзавеждането, тинейджърът сам ще аранжира и украси своето пространство. Подходяща тема може да съобразите с неговите  предпочитания, вкусове, хоби.

Изборът на мебели и цветове за детска стая е сложен въпрос, особено ако в нея трябва да пребивават  две или повече деца на различна възраст. Добър избор при малко пространство е да заложите на двуетажно легло, което ви спестява доста място и създава на децата възможност за повече и разнообразни игри.

Ето комбинирани цветове в групи по три, на които можете да заложите, ако ви предстои декорация на по-големи деца в тинейджърска възраст:

Може да разнообразите с рисунки по стените и дори графити на стените, които самият тинейджър може да нарисува и показва на своите приятели.

Източник: dibobg.com

Вижте още:

20 страхотни идеи за обзавеждане на детска стая

Как да научим детето да разпознава цветовете

Обзавеждане на стая за момиченца – 17 страхотни идеи

20 прекрасни идеи за детски стаи с раирани стени

 

Comments are closed.