Кога да запишем детето на ски?

деца ски

Карането на ски е чудесен спорт, от който има множество ползи – физическа активност, чист въздух в планината и не на последно място – забавление, в което може да се включи цялото семейство. За много родители, които са запалени скиори, зимата е любим сезон и те с нетърпение чакат момента, в който да включат и децата си в карането на ски.

Коя обаче е подходяща възраст да запишем детето на ски?

Повечето експерти са на мнение, че детето може да започне да кара ски още в съвсем ранна възраст, когато е на 3-4 години. Предимството при по-малките деца е, че те все още не изпитват силен страх от този спорт, което прави по-лесно усвояването му. Малчуганите имат естествен инстинкт да заучават техниките правилно, което трудно се постига на по-късен етап.

„Реално детето може да започне да кара ски още на 2-3 години, когато има добра координация и е стабилно. Аз обаче препоръчвам на родителите да изчакат поне още година – например на 3,5-4 години крачетата на децата с по-укрепнали, а и самите те повече разбират и по-добре комуникират”, смята ски учителят Марин Попов. Според него е важно да се съобразим с фактора „комуникация”, тъй като ските не са само заучаване на техника, но и обяснения, които детето трябва да е в състояние да разбере.

Ски училище или уроци от мама и татко?

Ако обмисляте подобно решение, определено няма място за колебание. Практиката е доказала, че децата заучават много по-лесно това, което им се обяснява, когато са в група и когато не са в обсега на мама и татко. От една страна е важно да бъдат обучавани от професионалист, а от друга – когато детето е с вас, е твърде вероятно мрънкането, оплакванията и непослушанието да вземат превес. А и възрастните не винаги са в състояние да запазят спокойствие и да обяснят нещата така, както един професионален ски учител би могъл. Тук разбира се от водещо значение е да се спрете наистина на такъв, тъй като не всеки, който практикува тази дейност, заслужава вашето доверие, особено, когато става дума за работа с деца.

Екипировката

В никакъв случай не пренебрегвайте ски екипировката за вашия малък наследник и не правете компромис с нейното качество. Каската е задължителна, дори и при напълно начинаещите малки скиори. От друга страна, не бързайте с покупката, в началото можете да вземете екипировка под наем. Така ще видите дали детето има траен интерес към ските и дали те му доставят удоволствие.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Детско столче и зимно яке – неочаквано опасна комбинация

Кой спорт е подходящ за детето и коя е подходящата възраст?

Децата и страхът от родителите

6 ползи от игрите на открито за децата и тяхното здраве