Детско столче и зимно яке – неочаквано опасна комбинация

столче кола яке

Better Writer Ad

Ако имате малки деца и ги возите в автомобил със зимно яке, вероятно допускате опасна грешка, предупреждава Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (NHTSA), цитирана от dnes.bg.

Експертите са провели краш-тестове, които показват, че зимните якета компрометират предпазния колан на детското столче. И то до такава степен, че той въобще не изпълнява функциите си.

„Когато закопчеете колана на детското столче, той трябва да е добре стегнат. Ако обаче детето е облечено с дебело яке, коланът няма как да бъде притегнат достатъчно. В този случай, той захваща якето, а не детето“, споделят от KidsAndCars пред NBC.

Краш-тестът, представляващ удар в стена със скорост 50 км/час, показва наистина страшна картина. При сблъсъка, детето изхвърча от столчето, докато якето остава прикрепено с колана. Дори при по-леки катастрофи се получава камшичен удар, който може да бъде фатален за крехкото детско тяло.

Решението на проблема не е сложно. Просто свалете якето от детето и притегнете колана, така че да няма голям луфт. Ако в колата е студено, завийте детето с якето или с одеяло, съветват експертите. Така може да бъдете сигурни, че коланът и столчето изпълняват предназначението си.

Вижте още:

Какво трябва да знаем за детските столчета – важни изисквания за безопасност

Детско столче на бъдещето представиха от Волво

10 игри, които правят пътуването в кола с деца по-лесно

Хомеопатия при спешни случаи, пътувания и грип