Млечница (кандидоза) при бебета и деца – какво представлява и как да я облекчим?

соор млечница кандидоза бебе дете

Какво представлява млечницата (кандидоза, соор)?

Кандидозата, която е позната още като млечница или соор, е инфекция, предизвикана от гъбичните микроорганизми Candida albicans, които обхващат лигавицата на устата и гърлото. Често се открива при хора, приемащи антибиотици или страдащи от диабет, или имунен дефицит в резултат от хранителен недоимък.

Новородените бебета са лесно податливи на кандидоза. Дори и при подозрение, че кърмачето има такава инфекция, е много важно то да бъде прегледано от лекар.

Симптоми на кандидозата са:

 • бели, белезникави, кремави или жълтеникави пъпки в устата;
 • усещане за парене в устата и гърлото;
 • болезнена чувствителност в устата;
 • в някои случаи – розови пъпки по устните.

Причини за появата на кандидоза

Кандидозата се предизвиква от свръхрастежа на гъбичните микроорганизми Candida albicans, които са естествени за кожата и устата. Инфекцията може да се предизвика от различни фактори, свързани с организма и начина на живот, провокиращи свръхрастежа на Candida. Дисбалансът често възниква от приема на определени антибиотици, като страничен ефект на стероидни инхалации (за лечение на астма и алергия), при компрометиран имунитет или хронични проблеми, нарушаващи крехкото вътрешно равновесие в организма.

Как се лекува кандидозата?

Това заболяване обикновено се лекува с противогъбични медикаменти, които трябва да бъдат предписани от лекар. Ако първопричината бъде овладяна, много вероятно е инфекцията да отшуми в рамките на няколко дни от началото на терапията.

При кандидозата е важно да бъде укрепен имунитетът, като се сведе до минимум приемът на захар, мая и фруктоза (включително от плодове), които са отлична хранителна среда за Candida. Пробиотиците пък могат да намалят растежа на гъбичните микроорганизми. Затова е добре те да се дават на деца, склонни към кандидоза, както и винаги при лечение с антибиотици.

Как може да се облекчи кандидозата?

Тъй като при млечницата устата е болезнена и чувствителна, особено при бебета и малки деца, трябва да се избягват твърди, горещи и кисели храни. Вместо това е добре да се предлагат хладни, неовкусени и питателни храни.

При кандидоза пиенето със сламка е по-лесно.

Билколечение при млечница

 • Чесън. Инфекции от Candida се лекуват успешно с пресни скилидки чесън. Добре е да се получат насоки от специалист по билкова медицина, който може да препоръча как да се използва също така чеснова тинктура, масло или капсула.
 • Мащерка. Тази билка има силно противогъбично, антибактериално и противовъзпалително действие, както и антиоксидантни свойства. Петната от млечница могат да се третират ежедневно с няколко капки етерично масло от мащерка, разредено в половин супена лъжица зехтин.
 • Масло от риган. Препаратът заличава инфекцията от лигавицата на устата. Няколко капки от маслото се разреждат в половин супена лъжица зехтин и сместа се нанася от вътрешната страна на бузите и езика три пъти дневно в продължение на седмица. Не е опасно, ако детето погълне част от нея. Риганът и мащерката имат по-силен противогъбичен ефект, ако се употребяват в комбинация.
 • Хадрастис. Тази горчива билка има ефект върху всички лигавични тъкани, а съдържащите се в нея алкалоиди берберин и хидрастин са с изразено противогъбично и антибактериално действие. За предпочитане е да се използва култивиран, а не див хидрастис. За начина на приложение е необходима консултация със специалист.

Хомеопатия за облекчаване на кандидозата

Някои хомеопатични средства също могат да помогнат за по-бързото оздравяване при скорошен пристъп на кандидоза в устата. В случай на установена склонност към подобно състояние е добре да се потърси професионална помощ от хомеопат, за да се предпишат лекарства, насочени към действителната причина, която прави организма податлив на свръхрастеж на Candida albicans.

 • Natrum muriaticum. Ако млечницата е съпроводена от сухи, напукани устни и ъгълчета на устата, добре е да се помисли за Natrum mur. Трябва да се знае, че топлината усилва дискомфорта, а хладните предмети го успокояват.
 • Kalium muriaticum. Това лекарство е подходящо при обложен в бяло или сивкаво език. Венците при кърмените бебета също могат да добият белезникав оттенък. Симптомите се влошават през нощта и при претопляне. Масажирането на засегната област и контактът с хладни предмети носи временно облекчение.
 • Mercurius. Този препарат може да се използва в случай че кандидозата причинява лош дъх и силно увеличено слюноотделяне. Потвърждаващ симптом е отпуснатият език, върху който при по-големи деца дори остават отпечатъци от зъбите.

Статията е базирана на книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“