9 правила, които да спазваме, когато посещаваме бебе

правила при посещение на бебе

Да си родител на едно малко, крехко човешко същество, което току-що се е появило на бял свят, е нещо много, много отговорно и може би едно от най-стресиращите неща в живота. Ето защо понякога родителите на новородените имат дълъг (или пък кратък) списък от правила, които очакват всички други да спазват, за да не навредят или разболеят най-новия член на тяхното семейство.

Сред тези правила често има такива, които се отнасят за хигиената и са насочени към това да защитят мъничето от вируси и бактерии. Например респираторните вируси, които сравнително лесно се предават от един човек на друг, могат да причинят сериозни заболявания, а при най-малките е възможно да доведат дори до живото-застрашаващи състояния. Това, което при възрастните хора изглежда като обикновена настинка, може да се прехвърли на мъничкото бебе с все още неизградена имунна система и да го изпрати в болница. Ето защо, има много голяма логика в това родителите на новородените да имат стриктни изисквания, които трябва да се спазват от всички хора около новороденото.

Така че, ако ви предстои да посетите малко бебе и родителите не са споделили с вас такива правила има няколко задължителни неща, които трябва да знаете, че трябва или не трябва да правите близо до бебето. Някои от тях са насочени към предпазването на мъничето от болести, а другите към предотвратяването на неудобни ситуации за родителите и проявяването на нетактичност. Ето някои примери:

 

  1. Задължително си мийте ръцете, когато сте при бебе

Ако първото нещо, което чувате, когато отидете на гости на семейство с новородено, е подкана да си измиете ръцете, направете го, без да протестирате или да се обиждате. В крайна сметка става въпрос за доброто на мъничето и не можете да се сърдите на майка му и баща му, че са предпазливи и загрижени.

  1. Не целувайте бебето

Бебетата са толкова мънички и сладки – напълно разбираемо е да имате голямо желание да ги обсипете с целувки. Но недейте да го правите. Човешката уста е пълна с бактерии, а малките и деликатни бебенца не са достатъчно силни да се борят с тях, както сме ние възрастните хора. Особено опасно е това през зимните месеци, когато около нас циркулират грипните вируси. Затова ще трябва да изберете друг начин да показвате любовта си към малкото човече.

  1. Не посещавайте бебето, ако не се чувствате здрави

Това, което за вас може да е само запушен нос или лека кашлица, за кърмачето може да се окаже тежко заболяване, ако го заразите. Защото вие сте възрастен човек с узряла имунна система, а то е уязвимо бебе, което все още изгражда имунитета си. Така че, останете си вкъщи, пийте витамин С и чай с мед и ако следващата седмица се чувствате напълно добре, посетете семейството тогава.

  1. Не пушете в близост до бебето

Абсолютно неприемливо е около новороденото да има цигарен дим или дори да мирише на цигари. Изключително вредно е за бебетата да вдишват токсините от тютюневия дим. Дори и вие да не сте пушили, но сте били в близост до пушач и в следствие на това дрехите ви миришат на цигари, не вземайте мъничето на ръце и не го гушкайте, защото то може да вдиша токсичните вещества от цигарите, полепнали по дрехите и по кожата ви. Бъдете внимателни в това отношение и ако пушите, вземете душ и се преоблечете преди да посетите семейство с новородено.

  1. Не давайте непоискани съвети за начина, по който се гледа бебето

Не обсъждайте и не критикувайте майката за това как е родено детето й, как го кърми, как го приспива, как го храни и т.н. Дали е било естествено раждане или с цезарово сечение, дали бебето ще се храни на поискване или в часови режим – това е решение на родителите. Може да изразите мнението си деликатно или да дадете съвет, ако ви попитат, но натрапването и критиката не са добра идея. Вижте и някои неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки ТУК.

  1. Проявете тактичност, когато майката кърми бебето

Ако сте на гости на семейство с новородено бебе и стане ясно, че е време за кърмене, проявете съобразителност. Ако майката излезе с бебето от стаята, не задавайте излишни въпроси. Ако пък бебето ще се храни в същата стая и вие сте мъж – излезте, кърменето е интимен акт за майката и вероятно ще бъде неудобно за всички, ако останете. Ако сте жена – баба, леля, приятелка – също предложете да излезете или, ако за майката настоява да останете – бъдете полезни. Например предложете да й пригответе плодов фреш или нещо здравословно за хапване, поиграйте с по-голямото дете или просто разтребете стаята. Как можете да помогнете на приятелка с  новородено бебе вижте ТУК.

  1. Не будете спящо бебе

Дошли сте на гости на семейството, за да видите най-новия му член, а той спи. Това може да е разочароващо за вас, но нали знаете колко ценни са тези моменти на тишина и спокойствие, когато има бебе вкъщи. Понякога не можете да си представите колко труд са положили родителите, за да приспят малкото човече, затова проявете разбиране и го оставете да спи. Ще го видите будно следващия път.

  1. Ако искате да гушнете бебето, попитайте дали може

Често желанието да гушнете малкото нежно създание е неустоимо, но винаги правете това тактично – попитайте дали може, особено, ако не сте близки или роднини. Подобна тактичност е не само въпрос на възпитание, но и на съобразяване с конкретната ситуация – може в точно този момент бебето да не се чувства добре, да му се спи или да е гладно и майката да прецени, че гушкането от външно лице не е добра идея.

  1. Не вземайте решения за бебето вместо родителите

Ако родителите са ви оставили да гледате бебето, не правете нищо на своя глава, без да сте говорили с майка му или с баща му. Например, не давайте никакви лекарства и не прилагайте „бабини рецепти“ без знанието на родителите. Също така, ако са ви оставили график с времето за хранене на бебето, за къпане и сън, не е редно вие да ги променяте – ако искате да го направите, съгласувайте го.

И накрая – не забравяйте, че тези правила не целят да ви накарат да се чувствате раздразнени или сърдити. Всички те са за доброто на бебето и съответно – на неговите родители, ето защо – проявете деликатност и ги спазвайте. Така малкото човече ще бъде по-защитено, а майка му и баща му – по-спокойни.

В статията са използвани материали от сайта Scarrymommy.com

Вижте още:

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

Приятелката ви има бебе? Ето 7 неща, които може да направите за нея:

6 неща, които всеки баща на новородено бебе е добре за знае

Митове и истини за съня на новороденото