Приятелката ви има бебе? Ето 7 неща, които може да направите за нея:

Ако попитате най-близката си приятелка, която току-що е родила и се е прибрала вкъщи с бебето: „С какво мога да ти помогна?“, най-вероятно няма да получите конкретен отговор. И това е съвсем нормално. Навярно можете да се поставите на нейно място и да се отнесете с разбиране към стреса, емоциите, изтощението и дори объркването от все още „прясното“ преживяване на раждането, денонощните грижи за бебето и новия ритъм на живот.

Затова може би не е добра идея да я питате и да очаквате сред всичките си задачи в момента, тя да отдели време и да мисли какво да ви отговори. Спестете й го и сами предложете в какво да я отмените. Най-добрият вариант ще бъде да си набележите няколко неща, от които тя да може да избира. Със сигурност това доста ще я улесни и ще ви бъде благодарна. Не забравяйте, че когато предлагате помощ трябва да го направите деликатно, като все пак не нарушавате личното пространство на семейството.

Ако сега пък вие се чудите какво да й предложите, ето няколко идеи:

1. Да наглеждате бебето за час-два

В първите дни след раждането вашата приятелка едва ли ще иска да се отдели от мъничето за по-дълго време. Но, ако й предложите просто да го попазите докато спи, тя ще може да си вземе душ, да подремне или да свърши нещо друго неотложно. Всъщност достатъчно е и само да й осигурите малко време, за да се отпусне, без да е нащрек за бебето.
Друга ситуация, при която такава помощ би била добре дошла, е ако й се налага да излезе – например за рутинен преглед на гинеколог след раждането. В този случай не е добре да води и бебето в лекарски кабинет, но от друга страна ще иска да го остави на доверен човек. А вие сте точно такъв.

2. Да й помогнете с домакинската работа

След появата на бебето домакинската работа за съжаление не намалява, а доста се увеличава. Има много повече за пране, простиране и гладене, освен обичайните съдове, вече има и бебешки принадлежности за миене и стерилизиране, а в целия дом и специално в стаята на бебето хигиената трябва да бъде изрядна. Тези допълнителни задачи заедно със старите домакински задължения често се оказват твърде много и прекалено натоварващи за току-що прибралата се вкъщи родилка. Ако вашата приятелка трябва да се справя сама с всичко, най-вероятно в първите дни домакинската работа доста ще изостава, защото грижите за бебето ще бъдат винаги с приоритет, а денонощието има само 24 часа. И тук можете да се включите вие – дребни неща като да изгладите изпраните дрешки на бебето, да стерилизирате бибероните и бутилките му, да изпразните и заредите наново миялната машина, да изхвърлите боклука може да се окажат от голяма помощ.

3. Да вземате по-голямото дете от училище или от детска градина

Ако в семейството на вашата приятелка има по-голямо дете или деца и до момента е било нейно задължение да ги води и прибира от училище или детска градина, вашата помощ в тази задача ще бъде безценна. Всъщност така ще имате възможност да помогнете и на баткото или каката на бебето да се почувстват по-добре, защото по-големите деца неминуемо изпитват ревност при появата на още един член на семейството. Подходете с внимание към детето, поговорете си с него на път към дома и, ако можете, представете това, че вие го взимате, като много специално събитие.

4. Да осигурите топла и полезна храна

Кърменето на бебето, а и възстановяването на майката след раждането зависят до голяма степен от правилното и полезно хранене в този период. Дали обаче на вашата приятелка ще й остане време да готви? И то не само за себе си, но и за останалите членове от семейството. В това задължение лесно можете да я отмените и не е нужно да готвите в нейния дом. Бихте могли да й предложите да поръчате и да й занесете топла и питателна храна от предпочитан ресторант. Ако пък сте кулинар и готвенето ви доставя удоволствие, може и сама да приготвите нейно любимо ястие и да й го занесете. Така ще зарадвате и нея, и останалите от семейството.

5. Да напазарувате вместо нея

Пазаруването е също едно от нещата, в които спокойно можете да заместите своята приятелка – ще й спестите и усилия, и време и излишно напрежение. Особено в първите дни след прибирането вкъщи, когато все още и тя, и бебето се адаптират към нов режим и не й се излиза на места с много хора. Независимо дали става въпрос за хранителни продукти или за козметика и аксесоари за бебето, вие можете да накупите нещата по неин списък и да й ги занесете. Ако сте напазарували хранителни продукти, може да помогнете и с разпределянето им и зареждането на хладилника.

6. Да излезете заедно на кафе или на разходка

При много току-що родили жени се случва да останат дни наред вкъщи с бебето, без да излизат навън. Причините могат да бъдат много и различни. Едни не намират време от многото нови и стари задължения. Други нямат желание заради хормоналните и психологически промени в следродилния период. Трети искат да възобновят бързо социалния си живот, но не си представят да се отделят от бебето, а то е прекалено мъничко, за да го водят на шумни места с много хора. Към която и група да спада вашата приятелка, можете да помогнете. Предложете й да излезете с мъничето в количка в парка или близката градинка, ако времето го позволява. Слънцето, чистият въздух и общуването с близки хора действат много добре на стреса и депресивните състояния след раждането. Ако е студено, поканете я на кафе в сладкарница или в заведение със спокойна атмосфера, за да я откъснете от домашната обстановка.

7. Да я посетите и да прекарате време с нея

И накрая нещо твърде тривиално, но съвсем не за подценяване. Първите дни и седмици след раждането за една жена са период на бурни промени от всякакъв вид. Тялото се възстановява от бременността, хормоните се наместват, настроенията се менят, новата роля на майка поставя големи изисквания, промененият режим на живот неминуемо причинява стрес. В такъв момент една жена има нужда и от морална подкрепа. Вашата приятелка също. Понякога само присъствието на близък и доверен приятел действа добре. Споделянето и разговорите – още повече. Дори вашата приятелка да няма нужда да от физическа помощ, подкрепете я с присъствието си, с приятелството си, с това, че сте на разположение за нея. Това определено ще я зарадва. А и, кой знае, може съвсем скоро и вие да попаднете в „нейните обувки“ и тогава тя да бъде тази, която ще помага и ще подкрепя.

 

Автор: Яна Атанасова

Вижте още:

5 неща, които не бива да казваме на наскоро родилите майки

8-те основни кризи в живота на човека

11 мита при отглеждането на деца и как да ги избегнем (особено номер 2)

7 неща, които всеки мъж трябва да прави за майката на детето си