Погача на бебето – ритуал за представяне на новороденото на 40-тия ден

погача бебе

Според стар български обичай погачата за новороденото бебе се прави на 40-тия ден от раждането. Още от времето на нашите баби, погачата на бебето се е правела, за да бъде представено то пред обществото, тъй като се е считало, че навършвайки 40 дни, новороденото вече е по-укрепнало, за да не се разболява и да не „хваща” лоши очи.

Времето, в което се извършва този обред има и още една причина, свързана с народните вярвания. Считало се, че до 40-ия ден на детето „родилката е нечиста“. Ето защо, в миналото точно на 40-ия ден свекървата водила родилката на „Чиста молитва“ в черквата. По този начин се „очиствали“ детето и майката.

Кой да присъства на погачата на бебето?

Традицията повелява на този ритуал трябва да присъстват само жени, при това най-близките от семейството и майката. Желателно е да са млади раждали жени или бременни, които да се превърнат в орисници на новороденото. Мъжете им не бива да ги придружават, а мъжете от семейството трябва да излязат от къщата, докато се изпълнява традицията.

Поканените жени трябва да пожелаят нещо хубаво на бебето и като добри феи да го орисат да порасне здраво, умно, щастливо и успешно.Може би затова и тази традиция има общо с орисниците в приказките.

Какво да сложим на трапезата?

Питката, разбира се, е задължителна част от ритула „Погача на бебето”. Освен това, трябва да има и пчелен мед, поставен в купичка. Питката трябва да е леко сладникава, а не солена.

Прието е също на трапезата преобладават най-вече сладките храни: бонбони, сладкиши, пасти, сладка баница, баклава, плодове. Гостенките също носят сладкиши, които се слагат на трапезата и с тях се черпят всички „орисници”. Питиетата на масата също трябва да са сладки и слабоалкохолни.

Ритуалът

Този хубав български обичай се изпълнява различно в различните краища на страната, а с течение на годините и доста се изменя. Ето кои са най-разпространените схващания, които са останали през годините:

В бяла кърпа, поставена обикновено върху самата питка, всяка гостенка оставя символична сума пари, с която бебето да си купи сън. В наши дни се оставят банкноти, но задължително се поставя и монета, за да се спази символа. Според някои тези пари се поставят под възглавничката на бебето, но идеята е същата. Майката завързва тази кърпа и според това колко силно затяга възела определя дали бебето ще е скъперник или ще харчи повече. Завързаното вързопче се слага някъде нависоко. Някои казват, че това се прави, за да стигне детето високо, други – за да има високи идеали.

След това две жени, които имат двама живи родители разчупват питката над главата на майката и бебето. Първото парче се отделя за Богородица. После някоя от жените трябва да “захрани” бебето като топва парченце от погачата в мед и леко намазва устничките на бебето. Всеки от гостите се почерпва с парче от питката. По традиция от къщата не трябва да се изнася нищо, за да не стане детето крадец и за да се секне кърмата на майката.

Други обредни символи, свързани с ритуала „Погача на бебето”

Червен конец

В миналото червен конец се е поставял на прага на дома, още преди да пристигнат гостенките. Целта е била да се предпази семейството, къщата и бебето от лоши очи и негативна енергия. Днес е по-прието да се завързва конец на ръчичката на бебето, на които се поставя синьо мънисто.

Китка здравец

Поверието гласи също, че трябва да се набере китка здравец, която се завързва с червен конец. Тя се потапя в менче със светена вода от църквата и след това се напръсква креватчето, стаята на бебето и дома за здраве.

Орехи

По време на ритуала на орисниците се дават орехи, които се чупят, за да е силно и уверено детенцето.

 

Вижте още:

Къде да хвърлим пъпчето на бебето?

20 креативни идеи за бебешки снимки

Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

Как да изберем подходящи обувки за прохождане на бебето