10 опасни грешки, които родителите допускат при къпането на бебето

Къпането на бебето определено е любим момент за повечето родители, а и за самите бебчета. Често обаче родителите не са съвсем наясно с някои правила, а и несъзнателно допускат някои грешки в стремежа си да спазват хигиена за своето мъниче. Ето кои са те и как да ги избегнем:

1. Къпане прекалено често


Като родители смятаме, че хигиената е важна част отглеждането на бебето. И това наистина е така. Но – запомнете, бебето не е мръсно, то все още има ограничен контакт със заобикалящата го среда и реално не се нуждае от всекидневно къпане. Практиката показва, че родителите къпят новородените всеки ден, но реална необходимост от това няма, тя по-скоро е свързана с успокояващия ефект върху мъничетата. Екип от специалисти от Британската национална служба по здравеопазването препоръчва на майките и бащите всекидневно да измиват само лицето, врата, ръцете и бебешкото дупе, а цялостното къпане да става не повече от 3-4 пъти седмично.  Причината се крие в деликатната кожа на мъничетата, която е много чувствителна и податлива на изсушаване. Всекидневната баня може да изсуши кожата на пеленачетата, а честото използване на сапуни, шампоани и душ гелове могат да доведат до зачервяване и раздразнение. С порастването на детето може да увеличите честотата на къпането, тъй като то започва да се цапа повече, потните жлези започват да работят, макар и доста по-различно от тези на възрастните.

2. Неправилно подсушаване на бебешката кожа след баня

Бебетата трябва да се изсушат добре след всяко къпане и това да става от глава до пети. Попадането на водни капчици между гънките на кожата на бебето е гарантирано, така че – обърнете им специално внимание. Оставянето на подобни мокри участъци може да простуди вашето мъниче. Също така, обличането на мокро бебе в дрехи може да бъде много неудобно, както за вас, така и за него и да предизвика дискомфорт. Това увеличава риска и от гъбични инфекции при незрелия имунитет на новородените.

Използвайте мека памучна хавлия от естествена материя. За още по-добър резултат, поставете върху нея тензухена пелена, която ще попие водата доста добре.

3. Пълнене на бебешкото корито с прекалено много вода

Знаете ли, че бебетата могат да се удавят само при наличие на два сантиметра вода? Да, не мислете за подобни ужасни сценарии, но все пак – не е нужно да пълните коритото догоре. Най-добре е да не оставяте бебето само във ваната, вместо това го придържайте внимателно с едната ръка, докато поливате с другата. Бебешка вана със седалка може да звучи безопасно, но когато бебето започне да прави движения, това може да доведе до опасно преобръщане.

4. Лошо измиване на бебешките гънки

Както стана ясно, бебетата не се нуждаят от къпане всеки ден, но имат и много чувствителни части на тялото, които трябва да останат чисти. Когато къпете бебето, наблегнете на зоните около гънките на крачетата, вратлето, дупето, гениталиите, мишниците, пръстите.

5. Използване на неподходящи шампоани и миещи средства

Има толкова много продукти за къпане на бебета на пазара, че може да е трудно да се избере най-доброто. Родителите са склонни да изсушават кожата на бебето си, като използват прекалено много сапун и почистващи препарати, които просто не са подходящи за неговата деликатна кожа. Съществуват много добавки, които се съдържат в бебешките сапуни и шампоани, затова четете внимателно етикетите. Избирайте такива, които да са със слаб или никакъв аромат, дерматологично тествани и с естествени съставки.

6. Къпане на бебето при неправилна температура на водата

Поддържането на правилната температура на водата е изключително важно. Студената вана няма как да предизвика успокояващ ефект и ще раздразни бебето, докато прекалено гореща вана може дори да го изгори. Тестването на водата с термометър за баня или с лакътя на ръката може да предпази бебето от дискомфорт. Именно затова не е добра идея да го къпете директно под чешмата, тъй като температурата може да се промени рязко. Поставяйте го във ваната само, когато водата вече е с нужното количество и сте се уверили, че е с правилната температура. Температурата на водата трябва да е 36-37 градуса и всяко отклонение не е добра идея.

7. Търкане на бебешката кожа с гъба

Използването на гъби, гюдерии, четки и прочие, са не само ненужни, но и опасни. Малките бебчета са толкова нежни и деликатни, че подобно търкане може да доведе до зачервявания и кожни проблеми. Достатъчно е просто да измиете бебешката кожа внимателно с вода и мек шампоан.

8. Къпане на бебето прекалено дълго

Колкото и да ви е приятно да гледате как бебето се забавлява във водата (а вероятно – и самите вие), банята не бива да продължава повече от 5-6 минути. От една страна продължителното къпане може да доведе до изстиване на водата, а от друга – да предизвика изсушаване на кожата на мъниците.

9. Къпане в неподходящ момент

Къпете бебето тогава, когато то е спокойно и когато самите вие сте спокойни и разполагате с време. Къпането е чудесен начин да създадете здрава връзка с детето си, а ако то плаче – значи не правите нещо както трябва или просто не сте избрали подходящ момент. Ако му се спи, гладно е или е уморено, банята ще бъде не особено приятно занимание. Обикновено бебетата биват къпани вечер преди лягане и преди хранене, но ако вашето дете не се чувства добре в този момент, опитайте да го къпете през деня.

10. Неправилно придържане на бебето по време на баня

Как трябва да държите бебето, докато го къпете? Ако не знаете  отговора, опитната баба, съседката или вашата акушерка ще ви помогнат. За предпочитане е къпането да става с поливане. Това е по-хигиенично, а и ако бебето се изплъзне от ръцете ви, няма опасност да глътне вода от коритцето. За да не се изплъзне бебето от ръцете, трябва да се държи по определени правила. То се държи с лявата ръка, а дясната го мие. За левичарите важи обратното. За измиване на главичката и гърба поставете бебето да лежи с гърдите върху дланта, на лявата ви ръка, като с палеца и показалеца обхванете дясното му рамо. За да измиете лицето и гърдите, обърнете детето да лежи с гръб върху лявата ви ръка, като обхванете с пръсти лявото му рамо.

Над статията работи: Ася Георгиева, Rodiel.bg

Вижте още:

Приема ли бебето достатъчно кърма?

Къпане и тоалет на бебето

Бебешка кел (млечни корички, крусти)- какво представляват и как да се справим

6 чести кожни проблема при бебето и тяхното решение