Къпане и тоалет на бебето

 chicco къпане и тоалет
Много родители, особено, ако се сблъскват с отглеждането на бебе за първи път, се чувстват неуверени относно процедурата по къпането на бебето и са изпълнени с куп въпроси – кога трябва да се къпе бебето, колко често, как трябва да се държи, каква козметика трябва да се използва и т.н.

Кога трябва да се къпе бебето?

Повечето педиатри препоръчват бебето да се къпе всеки ден. То може да се къпе сутрин, обед или вечер според условията в дома. Във всички случаи обаче къпането трябва да бъде преди хранене. Температурата на водата трябва да бъде близка до тази на тялото –37 градуса по Целзий. Можете да определите подходящата температура, като потопите лакътя си във водата – трябва да усетите приятно поносима топлина.

Каква вода да използвате за къпане на бебето?

Никога не използвайте за къпане вряла вада, която да изстудявате. Eднa грешка може да доведе до тежка злополука. Затова затопляйте до необходимата температура цялото количество вода за къпане. Във водата не бива да се слагат никакви добавки (например жълтък от яйце, калиев перманганат, отвара от дъбови кори, орехова шума и др. бабини рецепти). За къпането използвайте бебешки шампоан или пяна, които са без алергени и с доказано качество.


Как да държите бебето по време на къпане?

Ако не знаете  как се държи бебето по време на къпането, опитната баба, съседката или вашата акушерка ще ви помогнат. За предпочитане е къпането да става с поливане. Това е по-хигиенично, а и ако бебето се изплъзне от ръцете ви, няма опасност да глътне вода от коритцето или ваничката. За да не се изплъзне бебета от ръцете, трябва да се държи по определени правила. То се държи с лявата ръка, а дясната го мие. За левичарите важи обратното. За измиване на главичката и гърба поставете бебето да лежи с гърдите върху дланта, на лявата ви ръка, като с палеца и показалеца обхванете дясното му рамо. За да измиете лицето и гърдите, обърнете детето да лежи с гръб върху лявата ви ръка, като обхванете с пръсти лявото му рамо.

Каква козметика да използвате?

За бебетата е от особена важност да заложите на качествени продукти, без парабени, феноксиетанол, алкохол, минерални масла и оцветители. Кожата на новороденото е много по-деликатна от тази на възрастните. Три важни аспекта я отличават от зрялата кожа – тя е по-тънка, по-суха и по-лесно ранима. През последната четвърт на бременността, бебешката кожа е предпазвана от „верникс казеоза” , тънък бяло- жълт слой, съставен от вода и мазнини, който има предпазна функция. Този слой се абсорбира напълно в първите дни след раждането. Ето защо, избирайте продукти, които да са  разработени така, че да продължат естественият процес на защита на бебешката кожа, както в майчината утроба. Те трябва да са изработени от натурални съставки с доказана поносимост от кожата на новородените. Друг важен фактор е съответната козметика да запазва физиологичното рН на кожата на бебето и да не дразни очите.

На кои места да обърнете особено внимание при къпане на бебето?

При измиването обърнете особено внимание на гънките на шията, подмишниците, слабините и седалищната областите, където кожата се запарва и може да се подсече. Банята на бебетата  не трябва да продължава повече от пет минути.

къпане бебе

Как да подсушите бебето?

При изваждането на бебето от коритото, за да не се изплъзне от ръцете ви, вашият помощник трябва да ви поднесе хавлиена кърпа или чиста пелена, с  която да завиете детето. При подсушаването не трийте, а сама леко потупвайте с хавлиената кърпа, за да не се охлузи нежната кожа.

 

Важни неща, които е добре да знаем относно къпането и тоалета на бебето:

  • Децата обожават къпането, тъй като то ги доближава до естествената им среда, в която са били девет месеца
  • Ако детето редовно плаче по време на баня, е твърде възможно да изпитва дискомфорт от нещо – температура на водата, начинът по който го държите или лютив шампоан.
  • Къпането на бебето не бива да продължава твърде дълго (препоръчително е 5-6 минути).
  • Бебето не е мръсно, не е нужно да търкате кожата му с гъба, която ще доведе до раздразнение. Нежното почистване с с длани посредством пяна или шампоан е достатъчно.
  • След като приключите с къпането, правете масаж на бебето, който вашия педиатър ще назначи
  • Можете да използвате бебешки лосион или олио, който ще направи масажа още по-приятен за малкото бебе