За ползата от прегръдките – от друг ъгъл

майка дете прегръдка

Говорим много за ползата от гушкането от психо-емоционална гледна точка, особено в светлината на развитието на бебето през първите месеци, изграждането на връзка между майка и бебе и отглеждането на щастливи, спокойни и уверени деца. В тази статия ще поговорим за гушкането и прегръдките от гледна точка на биохимията в човешкото тяло.

Кое е това нещо, което ни кара да се чувстваме щастливи, когато сме гушнати и защо децата, отраснали в домове без близост и ласки още в ранна възраст започват да изостават в своето развитие, а децата радващи се на ежедневни ласки от страна на родителите си растат уверени, щастливи, интелигентни и готови да се справят с трудностите на живота?


Тепърва ще разбираме повече за химията и биологията на близостта. Но вече учените разполагат с доказателства, че прегръдките имат благоприятно влияние върху мозъка, сърцето и цялостното ни здравословно състояние. Хормонът окситоцин е основният виновник за щастието, което ни обзема, когато прегръщаме любими същества.

Този хормон започва да действа, когато сме близо до хора и животни, които обичаме.  Освен че ни кара да се чувстваме добре, той намалява нивата на хормоните на стреса,  понижава кръвното ни налягане, подобрява настроението ни, увеличава толерантността ни към болка и дори намалява времето за зарастване на раните ни. Окситоцитът също играе роля в изграждането на нашите взаимоотношения. Например доверието към други хора е свързано с нивата на окситоцин в мозъка.

Д-р Катлийн Лайт от университета на Северна Каролина в Чапъл Хил проучва окситоцина при двойки, които имат брак или живеят на семейни начала. Д-р Лайт казва, че хората, които получават най-много прегръдки вкъщи имат най-високи нива на окситоцин. Тя вярва, че честите нежни контакти провокират отделянето на хормона. Според нея тялото свиква с нежността и отделя окситоцин по-бързо при следващи прегръдки или нежни контакти. По този начин по-честите прояви на нежност увеличават ефекта на хормона.

Майките познават добре действието на окситоцина. Когато са заедно с бебето си, нивата на хормона са високи и при майката и при бебето. Д-р Лайт казва, че жените, които повече прегръщат бебетата си вкъщи, имат по-високи нива на окситоцин, измерени в лабораторията.

Независимо, че ще бъдат нужни още изследвания, за да разберем напълно функцията на хормона, едно е сигурно – една прегръдка и повече нежност могат само да ни накарат да се чувстваме по-добре.

Благодарение на: Verto-bg.com

Вижте още:

Прегръдката и невербалната комуникация като възпитателно средство

Майчината прегръдка и майчиният глас – жизненоважни за бебето

5 причини да спим заедно с бебето (и една – да не го правим)

Пет горчиви истини за раждането в България