Какво се случва с тялото на децата, ако не консумират захар за 9 дни

дете сладки храни

Премахването на захарта от дневното меню за 9 дни може да окаже огромно влияние върху здравословното състояние на човек. Това показват резултатите от проучване, цитирано от The Independent.

Специалисти в областта на храненето провеждат експеримент с 43 деца, страдащи от затлъстяване, като заменят дневните им дози захар с нишесте. Резултатите показват, че най-опасното нещо при захарта не са калориите, които съдържа, а напрежението, което предизвиква в човешкото тяло, което от своя страна влияе на метаболизма.

Робърт Лъстиг, педиатър и ендокринолог в детска болница UCSF Benioff в Сан Франциско и основен ръководител на изследването, казва, че след премахването на захарта от менюто им, холестеролът на децата се подобрява, а нивата на инсулин намаляват.

Тези открития подкрепят твърдението, че здравето на децата е изцяло в ръцете на техните родители, които трябва да подхождат много отговорно към хранителния режим на своите наследници, за да им осигурят най-доброто бъдеще.

Изследванията на Лъстиг оспорват широко разпространената теория, че затлъстяването и свързаните с него болести са причинявани не от приема на захар, а от големите количества на погълнати калории.

„Калориите в захарта са най-опасни, защото се превръщат в тлъстини около черния дроб, което увеличава риска от инсулт, диабет и чернодробни и сърдечни заболявания. Това има огромно влияние върху хранително-вкусовата промишленост, хроничните болести и разходите, които се отделят за здравеопазване“, обяснява д-р Лъстиг. Педиатърът смята, че трябва да се предприемат по-драстични мерки за борба със детското затлъстяване, а облагането на „захарните изделия“ с данък – едно от предложенията на британското правителство, няма да доведе до желаните резултати.

Приблизително 5.4% от англичаните страдат от диабет. Лечението и подпомагането на хората с тази болест струва на Обединеното кралство 14 милиона паунда годишно, което е наистина голямо перо в парите за здравеопазване.

Изследването на Робърт Лъстиг не доказва, че захарта е единственият причинител на затлъстяване и нарушен метаболизъм, но със сигурност е един от основните такива.

Източник: Expert.bg

Вижте още:

4 основни грешки, допускани от родителите при храненето на децата

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

15-те най-вредни храни, които българите консумират често

8 мита за (не)здравословните храни