14-те най-вредни храни, които българите консумират често

кренвирши

Кои са най-вредните продукти, които често се консумират в България и присъстват в дневното меню? И опитвали ли сте се да ги изключите от храненето си поне за известен период от време? Ето кои са хранителните продукти, за които е добре да имаме едно наум, преди да ги купим, особено, ако искаме да имаме здрава имунна система и да избегнем наднорменото тегло: 

1. Кренвирши

Колкото по-евтини, толкова по-вредни. Няма евтини кренвирши от месо. Това обикновено е съчетание от животински остатъци (МОМ – млени органи и мазнина), соя, сланина и вода, като месото доста често е под 20%. Непрекъснато в тях се откриват остатъци от кости. Тук спадат и всички малотрайни колбаси с цена за килограм под 10 лева. Колбасите от този род съдържат и много вредни за тялото добавки – консерванти, оцветители, овкусители, сгъстители и др. Някои експерти наричат всичко това „Бавна отрова за тялото“.


2. Майонеза

Френският специалитет е хубав, но само ако е домашно приготвен. В магазините у нас рядко се намира такъв, а дори и на етикета да пише „домашна майонеза“, имайте едно наум. Всичко останало е предимно химия с приятен вкус. Ако сте се зачитали някога в етикет на майонеза – единствената естествена съставка там е слънчогледово олио. Високо съдържание на консерванти, нишестета и др.

3. Газирани безалкохолни напитки

Особено вредни са всички газирани безалкохолни напитки. Най-много излишни килограми и различни гастрити, колити се създават от тяхната употреба. По-малкото зло е да избирате тези със съдържание на захар или царевично-гликозен сироп, но не и с изкуствени подстадители. А най-добре е да изхвърлете всички видове напитки от този тип от менюто си и да ги замените с прясноизцедени натурални сокове.

4. Бяла захар/изкуствени подсладители

Бялата захар е най-краткия път за качване на килограми. Най-дълголетния народ на света – японците – почти не ползват бяла захар. Използвайте заместители, но задължително от природен произход – стевия, фруктоза, пчелен мед, инулин. Доказано е, е че голяма част от изкуствените подсладители имат канцерогенен ефект, така че – не ги използвайте.

5. Чипс/пържени картофи

Чипсът е калорийна бомба, която не носи на тялото нищо друго освен вреди. Затлъстяването е една от тях. Този тип мазнини не носят никаква полезна хранителна стойност, вместо това повишават калоричността на останалите продукти. Ако ви се похапват картофи, задушете си или си изпечете такива на фурна. 100 гр. сварени или задушени картофи имат средно 50-90 калории, а 100 гр. чипс. – 550 калории. Изборът е ваш!

6. Маргарин

Нека видим какво съдържа един маргарин: хидрогенирано растително масло, оцветители и аромати. Да дефинираме какво е хидрогенираното растително масло: растително масло с добавени хидроксилни молекули, което да стане от течно – твърдо при температури до 42 градуса. Какво става тогава? Маслото полепва по вътрешността на стомаха и червата и там тези водородни молекули се отделят (а те самите са силен канцероген).
След това изпивате горещо питие и мазнините в стомаха започват да се втечняват  и преминават в кръвта. Това води до риск някой от съдовете се запуши и човек получи инфаркт или инсулт.

7. Сладкиши, вафли, пасти, кроасани и други подобни

Съдържание: захар, хидрогенирано растително масло и естествено – още няколко „полезни“ вещества с наименования Е468; Е652 и т.н. Внимавайте дори с шоколада! Ако на опаковката пише: съдържа растителни мазнини в добавка на какаовото масло, спомнете си веднага – това са същите тези хидрогенирани растителни масла.

8. Пастет

В повечето случаи този продукт съдържа смлени остатъци от кланицата, сланини, кожи, кости и т.н. Всичко това подобаващо оцветено и ароматизирано, така че да бъде вкусно и примамливо. Обърнете внимание: съдържание на мазнини: 50-70%. Сами се досещате какво представлява това. В момента, в който влезе в човешкия организъм, започва да вреди. Разбира се, има и качествени пастети, но те имат по-висока цена и трябва да сте сигурни в производителя.

9. Кетчуп

Съдържание: захар, вода, нишесте, лимонена или винена киселина и доматено пюре. В този случай доматеното пюре има за какво да е на последно място – просто, защото е в най-минимално количество от изброените- 5-10%, максимум 17%. Далеч по-добре е да си намажете филията с доматена салца от градината на баба. Останалото е химия.

10. Солетки, соленки, пръчици др. с огромно съдържание на сол

Като цяло съдържанието на вредни вещества в тях не е толкова голямо, с изключение на едно – готварската сол. Високо съдържание на сол води до високо кръвно и калиево-натриев дисбаланс. Хранейки се с такива продукти, вие или детето ви може да приемете над 10 пъти повече сол от нормалното.

11 Бързи закуски

Тук няма какво толкова да се коментира. Бяло брашно, захар, колбаси, кебапчета без месо или просто MC’Donalds – една огромна калорийна бомба, даваща на организма ви: токсини, лош холестерол, твърде много въглехидрати и т.н.

12. Разтворими напитки и бульони

  • На първо място: разтворими продукти тип „степчета“.
  • На второ – всички бульони.
  • На трето – разтворими чайове, пудинги, кремчета.

13. Пушени меса/риба/колбаси

Този тип продукти са в челните места на класацията на канцерогенните храни. Според учените причината са съдържащите се в пушените меса нитрити, които в средата на стомашното съдържимо се превръщат в нитрозамини – същинските пакостници. Избягвайте ги. Когато зеленчуците са торени в повече от нормалното, те съдържат нитрати, които под действието на кислорода се превръщат в нитрити, а в организма – в нитрозамини. За щастие тук количеството е много по-малко, а накисвайки ги във вода за половин час, ще ви отърве от тях. За разлика от зеленчуците обаче с пушените меса този ефект няма как да се постигне.

14. Храни, съдържащи съставката МОНОНАТРИЕВ ГУЛТАМАТ

Този продукт се използва масово за подобряване вкуса на храната. В много фабрикати и полуфабрикати присъства, за да може значително да подобри вкусовите им качества (бульони, вегета, колбаси и др.) Мононатриевият гултамат е силна съставка, която обаче според редица изследвания блокира предаването на нервния импулс. Честото консумиране на такива храни води до високи натрупвания на веществото в организма и до сериозни последствия.

 

Вижте още:

Класация с 10-те най-полезни храни за нашето здраве

Хранителните алергии при децата