Гликемичен индекс (GI) на храните (ТАБЛИЦА)

Какво е гликемичен индекс? Гликемичният индекс (GI) е скала от 0 до 100, с която се измерва скоростта на нахлуване на монозахарида глюкоза в кръвната плазма. Нивата на кръвната захар се отнасят до количеството глюкоза, циркулираща през тялото. Нашите клетки разчитат на глюкоза за енергия. Гликемичният индекс на храните се измерва в условно въведени единици, като се приема, че глюкозата е с GI 100.

Нулево-гликемичните храни – тези без въглехидрати – включват продукти като сирене, яйца , месо, риба , масла и ядки . Ниско гликемичните храни имат гликемичен товар от 55 или по-нисък и включват повечето плодове и зеленчуци, боб, млечни продукти и някои зърнени култури. Храни като банани, стафиди и сладки картофи се считат за средно гликемични храни и се класират между 56 и 69. Високо гликемичните храни се класират на 70 и повече и включват бяла захар, сладолед и други силно преработени храни, които са с високо съдържание на калории.

Ето и какъв гликемичен индекс притежават някои от често консумираните продукти като плодове, зеленчуци, зърнени храни, варива, ядки и др.

 ПЛОДОВЕ – ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Череши22
Кайсии23
Лайм24
Слива24
Грейпфрут25
Лимон25
Праскова28
Сушени сливи29
Нектарини30
Фурми36
Ябълка38
Круша38
Ягода41
Портокали44
Грозде46
Киви52
Боровинки54
Банан55
Манго56
Смокини60
Стафиди64
Ананас66
Пъпеш67
Диня72
Гуава78

 


ЗЕЛЕНЧУЦИ – ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Сок от моркови (250 гр)43
Моркови (сурови – 80 гр)35
Царевица, сладка (80 гр)55
Фасул (150 гр)32
Пащърнак, белен варен (80 гр)52
Картофи, бели, варени (150 гр)54
Патладжан15
Броколи10
Карфиол15
Зеле10
Гъби10
Домати15
Люти чушки10
Маруля10
Зелен грах15
Червени чушки10
Лук (жълт)10
Чесън8

 

ХЛЯБ И ЗЪРНЕНИ ХРАНИ – ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Ечемик (150 гр)22
Ориз басмати (150 гр)52
Кафяв ориз, на пара (50 гр)50
Булгур  (150 гр)46
Нахут (150 гр)36
Oвесено брашно (25 гр)50
Пълнозърнест хляб (30 гр)52
Овесени трици (30 гр)44
Ръжен  хляб (30 гр)41
Ръжено брашно, 50% ръжено брашно, 50% пшенично брашно (30g)50
Бял ориз, варен (150 гр)47

 

МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ – ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Обезсмаслено мляко32
Кисело мляко (120 гр.)17
Подсладено кисело мляко33
Подсладено кисело мляко (с изкуствен подсладител)23
Масло (7 гр.)По-малко от 10
Маргарин (7 гр.)По-малко от 10
Нискомаслено мляко с плодове33
Соево мляко44
СиренеПо-малко от 15

ВАРИВА – ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС

Фасул (консерва)52
Дребен бял боб31
Кафяв ориз50
Червена леща21
Зелена леща30
Боб „Пинто“45
Варен грах32

 

СЛАДКИ ХРАНИ, ДЕСЕРТИ, СНАКСОВЕ

Шоколад49
Пуканки55
Протеинов бар57
Желирани бонбони80
Сухари, грахам74
Coca Cola63
Сладолед61
Donut76
Вафла76
Кроасан67
Кифла62
Мюсли56
Корнфлейкс82
Пчелен мед88
Течен шоколад Nutella45

 

Вижте още:

Таблица с алкални и киселинни храни (pH)

10 полезни заместители на бялата захар

9 храни, които ни пазят от грип

Колко захар трябва да консумират децата?

 

Коментарите са изключени.