9 храни, които ни пазят от грип

Има ли начин да се предпазим от грипа? Най-доброто лечение е превенцията, а най-добрата превенция е храненето. Както е казал Хипократ – „Нека храната бъде твоето лекарство, а лекарството бъде твоята храна“. Вижте кои храни имат противогрипни и противовирусни свойства и как да ги консумираме:

1. Чесън

Ако трябва да посочим храна, която оглавява класацията на естествените средства срещу грип, то това неминуемо ще е чесънът. 1-2 скилидки дневно са достатъчни, за да държите далеч настинката и грипа и да се чувствате в добро здраве през цялата зима. Много е важно обаче да го консумирате без термична обработка и да е добре намачкан. След като намачкате чесъна, оставете го 5-10 минути, за да поеме кислород, така се отделя неговата ценна съставка – алицин.

2. Джинджифил

Корените от джинджифил са истинско чудо на природата. Макар и децата трудно да се съгласяват да консумират джинджифила заради острия му вкус, той е изключително ценен във всяко едно отношение. Има противогрипно, противовирусно, антибактериално, противовъзпалително и укрепващо имунната система действие. Може да се приема под формата на чай, както и настърган. За да извлечете максимална полза от джинджъра в сезона на грипа, настържете го (или го поставете в блендер), след което го сложете в буркан, пълен наполовина. Останалата част запълнете с мед и изцеден лимон и разбъркайте добре, след което съхранявайте в хладилник. Хапвайте от тази смес по 1 лъжичка няколко пъти дневно и сами ще се уверите колко позитивен ефект има джинджифилът върху организма.

3. Цитруси – лимони, грейпфрут, портокали

През зимата има по-голямо разнообразие от цитруси, затова – не пропускайте да ги включите в менюто си – своето и на децата. Можете да ги хапвате или да си направите прясноизцеден сок. Така ще се сдобиете с големи количества витамин C, антиоксиданти и ензими. Освен това ще помогнете на лимфната система да се пречисти и да заработи по-активно в полза на борбата срещу настинките и грипа.

4. Мед

Хилядолетният опит на народната медицина отрежда на пчелния мед място сред природните продукти с уникални лечебни свойства, в това число и срещу настинка и грип. Освен, че помага при болно гърло, бронхит и синузит, медът има и важна роля при превенцията от разболяване. Ето защо, преди грипът да е почукал на вратата, консумирайте по 1 супена лъжица мед всяка вечер.

5. Спанак

Спанакът е пълен с ценни хранителни вещества. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората, настинката и грипа. Освен това, спанакът понижава нивото на стрес и подобрява съня, а сънят от своя страна е от много голямо значение, за да може организмът да се справи с нахлуващите инфекции.

6. Годжи бери

Тези малки червени плодчета стават все по-популярни у нас. Истината е обаче, че годжи бери расте свободно и по нашите географски ширини, по-известно като Лициум. Лицият дава енергия, намалява риска от развитието на ракови заболявания, понижава нивото на холестерола, нормализира съдържанието на захар в кръвта, помага за намаляване на теглото, подобрява съня, нормализира зрението. Освен това – повишава съпротивителните сили на организма срещу настинка, грип и инфекции.

7. Кромид лук

Също както и чесъна, лукът има силни противориурсни, противогрипни и абнтибактериални свойства. За да се запазят тези качества обаче, той трябва да е суров, без термична обработка. Правете си салати с лук и ги подправяйте със зехтин, за да се отделят полезните вещества.

8. Кисело мляко, кефир

През грипния сезон е много важно да поддържате стомашната флора в добро състояние, ето защо – консумирайте пробиотични храни. Тук се включват кисело мляко, кефир, естествено ферментирали кисели краставички, кисело зеле. Избирайте винаги качествено кисело мляко и внимателно четете етикетите – дали има добавено сухо мляко и какви млечно-кисели бактерии съдържа.

9. Черен пипер

Много хора омаловажават значението на подправките, но истината е, че само една шипка от тях може да се окаже ценна за имунната система. Черният пипер има чудесни противогрипни свойства, действа като антиоксидант и пречиства лимфната система. Освен това има доказани антибактериални качества, така че – не пропускайте да подправите ястията си с него, особено в сезона на грипа и настинките.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция

11 признака, чрез които да различим настинката от грипа

Как да подобрим имунната система на децата чрез закаляване и зимни спортове

Универсално естествено лекарство против настинка, грип и отслабен имунитет