Екземата при децата – какво представлява и как може да бъде облекчена

 

Какво представлява екземата?

По дефиниция екземата е кожно възпаление, причиняващо сърбеж и дискомфорт. Тя може да се провокира от стрес, домашен прах, животинска козина, полени, хранителна алергия и други условия от обкръжаващата среда. Има тясна връзка с астмата и сенната хрема. Заболяването е непредвидимо и често не се открива ясна причина за възникването му. Екземата може да бъде много неприятна, особено за децата.

Съществуват много и различни типове екземи, като основните са контактна – в резултат от контакт на кожата с алерген, и атопична – с генетично-алергичен произход.

Симптоми на екземата:

  • Петна от загрубяла, лющеща се зачервена кожа, предимно по лицето, подмишниците, лактите, дланите и коленете;
  • Възпалена, сърбяща кожа;
  • Малки червени пъпчици;
  • Петна от суха, люспеста кожа;
  • Следи от разчесване в областите на раздразнената кожа;
  • Мехури или напуквания, понякога съпроводени от кървене;
  • Сълзящи рани с жълтеникава секреция, която може да бъде рядка, водниста или да образува корички;
  • Неспокоен сън.

Какво обикновено се предприема при екзема?

При лечението на екземата най-напред трябва да се идентифицират факторите, провокиращи екземата.

Междувременно ще бъде добре да се избягват всички често срещани дразнители като определени видове храни – най-вече млечни продукти и глутен, и алергени – акари и животински пърхот. За да се установят хранителните алергени, понякога се налагат специални изследвания.

При упорити възпаления специалистите може да предпишат локални стероиди. Обикновено се започва с по-слаби стероидни средства и ако те нямат ефект може лекарят да реши да се премине към по-силни.

В случай на вторична инфекция вследствие на обрив, задължително трябва да се потърси медицинска помощ.

В някои ситуации се предписва и антибиотик – но това трябва да направи специалист.

Как може да се облекчи екземата?

При наличието на екзема, е препоръчително да се избягва контакт с вещества и условия, които могат да провокират реакция. Родителите задължително трябва да внимават каква козметика използват за бебето и детето си. Добре е силно парфюмираните продукти да се избягват.

По отношение на храненето – незаменимите мастни киселини (EPA/DHA или рибено масло) намаляват възпалителните процеси в организма, затова при екзема е препоръчително да се консумира риба 2-3 пъти седмично или да се взема добавка с рибено масло по лекарско предписание.

Билколечение при екзема

Масло от едроцветна пупалка (вечерна иглика). То може да се приема вътрешно или да се прилага външно. При вътрешно приложение е ефективно противовъзпалително средство, действащо благоприятно на кожата. Смята се, че много от ефектите му се дължат на мастната омега-6 гама-линоленова киселина. Маслото от едроцветна пупалка е обичаен лек за атопичен дерматит при децата. Препоръчителната доза трябва да се определи от квалифициран билколечител.

Невен. Използва се за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването и раздразнението. Екстрактът от невен е обичайна съставка на различни кремове и лосиони. От цветовете му може да се приготви лапа.

Успокояващи средства. Успокояващи лапи, кремове и лосиони могат да се приготвят от алое вера, кора от червен бряст, коерн от ружа, сминдух, врабчови чревца и листа или корени от черен оман (зарасличе). Влагата от растенията запазва естественото омазняване на кожата и облекчава симптомите на екземата.

Овес. Той може да се използва за успокояване на възпалението вследствие на екзема и други форми на дерматит и за облекчаване на сърбежа, зачервяването и лющенето на кожата. Овесът може да се използва за вана или приложен директно върху кожата (за целта се приготвя пюре от овесени ядки и хладка вода).

Третиране на влажна екзема. Друг подход изисква преценяването на екземата като влажна или суха. Според някои билколечители провалът на лечението в много случаи се дължи на неправилна преценка на този аспект. При влажна екзема би било ефективно да се прилагат растения като дъб. Кората на дъба е стипчива поради високото си съдържание на танини. От отварата от дъбова кора може да се направи компрес, който да се прилага според указанията на специалист билколечител.

Хомеопатия при екзема

Поради комплексния си характер екземата трябва да се лекува от опитен хомеопат. Изброените по-долу хомеопатични средства са само част от тези, който той може да препоръча.

Petroleum. Често се използва за лечение на загрубяла, суха кожа, която лесно загноява, но се възстановява бавно. Симптомите включват сърбеж и парене, обриви в кожните гънки и влудяващ сърбеж, който може да доведе до разраняване и кървене от неовладяно разчесване.

Sulphur. Класическо лекарство за лечение на силен сърбеж и възпаление, влошаващи се от вода и топлина. Използва се при суха, загрубяла, люспеста кожа, която лесно се инфектира, както и ако паренето след чесане е особено неприятно при прекомерно затопляне.

Graphites. Подходящ е, ако след разчесване се отделя гъста, жълтеникава течност, а кожата изглежда разранена и болезнена, както и при образуване на жълтеникаво-кафява коричка след изсъхване на сълзящите петна.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Статията е базирана на книгата „Наръчник по алтернативна медицина: Деца“, предоставена с любезното съдействие на издателство „Кибеа“

Вижте още:

6 чести кожни проблема при бебето и тяхното решение

8 любопитни факта, свързани с бебешката кожа

Кожни проблеми при бебето: напукана и белеща се кожа

Какво да правим, ако детето ни получи алергична реакция?