Кожни проблеми при бебето: напукана и белеща се кожа

Грижа за бебешката кожа - какво трябва да знаем?

кожни проблеми бебе, белене, лющене, белеща, лющеща, кожа

Колкото и неприятно да е, напукването и беленето на бебешката кожа е доста често срещано явление, наблюдавано най-вече през първите седмици след раждането. Добре е да сме наясно, че кожните проблеми при бебчетата са различни и преди да поставяме сами диагноза, е редно да се консултираме с педиатъра си. Ако е налице обрив или зачервяване, може да се касае за нещо повече от лющеща се кожа, като например – атопичен дерматит.

Лющене на кожата – какво представлява?

На външен вид – лющещата се бебешка кожа, дължащо се на дехидратация, наподобява отлепящ се тънък слой прозрачна лента. Понякога засяга само ходилата и ръчичките, а в други случаи – цялото тяло.


 

Какви са причините?

Причините могат да бъдат различни. В повечето случаи това се дължи на рязката промяна в средата, която обитава бебето. В продъкожни проблеми бебе, белене, лющене, белеща, лющеща, кожалжение на девет месеца то е било заобиколено от околоплодна течност и изведнъж тази влажна среда е заменена с въздух и сухота. Има доста теории, според които бебетата, при които околоплодната течност е изтекла доста преди детето да се появи на бял свят, имат последващи проблеми с кожата и нейното рязко изсушаване. Но в същото време при доста бебета с лющеща се кожа това не е непременно така. Възможно е напукването и беленето на нежната бебешка кожичка да се дължи и на бързия растеж в първите месеци след раждането в комбинация с това, че кожата на новородените не е достатъчно хидратирана и доста чувствителна.

Как да се справим?

Според някои педиатри, не е необходимо да се предприема нищо и те считат, че лющенето и беленето на бебешката кожа ще отшуми от само себе си с растежа. Други са на мнение, че най-добрият метод за справяне с проблема е бебешкото олио (не лосион, а олио). Ако решите да изберете този подход, можете да правите масаж на бебето с олио след всяко къпане, бебетата обожават това. Изберете олио, което да е с доказано качество, да е без алергени и парабени. Използването на шампоани и сапуни, които нарушават Ph баланса на кожата е крайно нежелателно. Не е препоръчително да търкате кожата на бебето с гъба, за да премахнете напуканата кожа, така само можете да я раздразните и да направите къпането неприятно за новороденото.

На какво да обърнем внимание?

Всъщност – няма повод за тревога при този проблем и той е козметичен, а не здравословен. Ако все пак забележите силно зачервяване, се консултирайте с педиатъра си, за да сте сигурни, че става дума за обикновено лющене, а не за друг кожен проблем.

 

Добре е да знаем:

  • Бебешката кожа е изключително тънка и чувствителна
  • Лесно се дехидратира
  • Междуклетъчните й пространства са пълни с вода
  • През първите месеци след раждането бебешката кожа произвежда себум
  • Потните и мастни жлези са все още несъвършени

 Списание РОДИТЕЛ

Вижте още:

Захранване на бебето с твърди храни – примерна схема

Как да изберем подходящи обувки за прохождане на бебето

Масаж на бебето – кога и как?