Кърмене на бебето – какво трябва да знаем?

кърмене, бебе, майка, кърма, списание родител, родител.бг

  1. Кога майката не бива да кърми?

Малко са случаите, при които майката не бива да кърми: туберкулозно заболяване, тежко душевно разстройство или припадъци (представляващи опасност за детето), както и тежко общо заболяване на майката, при което кърменето би влошило състоянието й. Може да прочете някъде, че по време на менструации у кърмачката бебето става неспокойно или дори  получава леко разстройство. Тези наблюдения нямат практическо значение. Сред народа има схващане, че ако кърмачето суче от бременна майка, получава диария. И това се опровергава от практиката. Жените  на  източните народи отглеждат по няколко деца, без да прекъсват кърменето по време на новата бременност, и децата им се развиват много добре. Много такива случаи има и у нас.

  1. Как се осигурява достатъчно кърма за бебето

Възможно ли е да осигурим достатъчно кърма за бебето? Разбира се, че е възможно. Основно средство си остава систематичното изцеждане на млякото от гърдите след всяко кърмене. Но изцеждането изисква известен опит, за да не се увреди жлезистата тъкан и да се причини мастит.

 

  1. Как става изцеждането на кърма

Изцеждането може да се прави със специални млечни помпички, които се продават в аптеките. Опитът обаче показва, че най-сигурният начин ръчното изцеждане. За да не се получи увреждане, не трябва да се стиска самата жлеза, а да се изцежда млякото само от млечните каналчета, които се намират под тъмно пигментираната кожа около зърното. Пръстите на ръката се поставят под гърдата, а само палецът многократно и леко притиска кожата около млечното зърно. Несъмнен ефект върху млечността оказва храната на кърмачката.

 

  1. Какъв режим на хранене трябва да има кърмещата жена?

Отделянето на мляко се увеличава при консумирането на храни, богати на белтъчини, въглехидрати и течности месо, риба, яйца, тестени произведения, мляко и млечни продукти,  прясноизцедени сокове, айрян, компот. Бъдете внимателни обаче при консумацията на прясноизцедени сокове от цитрусови плодове, тъй като те могат да повлияят негативно ба бебето и да причинят стомашно раздразнение. Някои жени имат впечатление, че определена храна увеличава кърмата. Те следва да консумират свободно тази храна. Някои усещат глад и през нощта и стават да се хранят. Не се чувствайте неудобно от това. Въпреки че бабите казват „Пийни си булка, че да ти е кротко бебето“, алкохолът (под каквато и да е форма и количество) е абсолютно забранен за кърмещата майка.

 

     5. Храни ли се достатъчно моето бебе

Родителите често се притесняват дали бебето им се храни достатъчно. Има няколко начина чрез, които родителите могат да оценят адекватния прием на храна. Вашето бебе би трябвало да огладнява и да изпитва нужда от храна на всеки 2 или 3 часа с един по-дълъг интервал през нощта. При всяко хранене пелените трябва да са порядъчно мокри. Урината трябва да бъде светла на цвят. Приблизително през целия първи месец добре хранено пеленаче на кърма ще отделя меки, жълти изпражнения, 6 или повече пъти на ден. Когато имате съмнения дали бебето поема адекватно количество мляко, при всички случаи е най-добре да проверите теглото му при вашия лекар.

Автор: Проф. Хр. Михов