Полезни съвети за татковци: как да помогнем на кърмещата си половинка

кърмене бебе бащи съвети

Когато стане въпрос за кърмене, съвсем нормално е татковците да се почувстват малко изолирани, защото не могат да се включат в тази дейност. Но всъщност не е задължително да бъде така, защото бащите биха могли да имат своята роля, макар и чисто физиологично да не могат да кърмят.

За дамите, които току-що са родили, грижата за съвсем мъничко бебенце е изтощително, изпълнено с напрежение занимание. Така че, всяка помощ за една нова майка, особено в първите дни след раждането, е изключително важна и добре дошла. А колко по-ценна би била тази подкрепа и помощ, ако идва от най-близкия човек и партньор в живота – бащата на бебето?


И така, ако и вие сте от татковците, които имат желание да помогнат на своята половинка при кърменето, вижте някои идеи:
  1. Информирайте се относно кърменето

Тук, разбира се, не става въпрос за това да се задълбочите толкова много, че накрая да знаете толкова, колкото и един консултант по кърмене. Просто отделете малко време и направете минимално усилие да се информирате. Може да го направите преди майката и бебето да се приберат вкъщи. Може да посещавате заедно с вашата половинка курсове за бременни още преди появата на мъничето. Дори и само да прочетете в някоя книжка по темата, ще бъде напълно достатъчно.

  1. Уверете се, че половинката ви се чувства комфортно, докато кърми

Това е изключително важно. Кърменето изисква много енергия, така че, ако усетите, че майката на вашето бебе по-често огладнява и ожаднява, откакто се е появило малкото човече, не подлагайте това на критика или съмнение. Напротив, винаги й предлагайте нещо леко а хапване и бутилка или чаша с вода, докато кърми бебето. Може също така да й нагласите възглавниците зад гърба, за да се облегне по-удобно. Или просто бъдете наблизо, когато половинката ви кърми бебето, за да може да реагирате, ако се окаже, че има нужда от нещо.

  1. Направете масаж на майката, за да намалите болките в гърба и шията

Произвеждането на кърма и храненето на бебето костват много усилия за организма на вашата съпруга или партньорка. Ето защо повечето току-що родили дами много обичат масажите. Още повече, позицията на тялото по време на кърмене може да причини болки в гърба, раменете и врата. Един добър масаж обаче би облекчил натрупаните напрежение и стрес и би помогнал на новата майка да се отпусне и да спи по-добре през нощта. Понякога помага дори само да й разтриете гърба след дълъг и уморителен ден.

  1. Изслушвайте половинката си и й бъдете опора

Освен да осигурите комфорт за майката по време на кърменето, обърнете внимание и на тази препоръка – предложете да правите компания, да бъдете наблизо и да изслушвате. Така половинката ви ще има с кого да поговори, ако се чувства изолирана и малко самотна по време на храненето на бебето. Особено в началото това ще става много често и ще изпълва голяма част от деня й. Някои жени веднага след раждането се чувстват така, сякаш всичко, което правят, е да кърмят, да кърмят и пак да кърмят.

  1. Помогнете на бебето да се оригне след кърменето

От голяма помощ за вашата съпруга или партньорка ще бъде, ако, след като тя накърми бебето, вие го вземете, за да го оригнете. (Как правилно да оригнем бебето, вижте ТУК). Така едновременно ще дадете възможност на майката да си почине за няколко минути след кърменето и ще заздравите връзката си с бебето. Имайте предвид, че ако вие се заемете с оригването на мъничето, добре е да сложите кърпа на рамото си или да облечете някоя по-стара тениска, защото много често заедно с оригването бебетата връщат и част от поетото мляко.

  1. Предложете помощта си за други важни дейности около бебето

Кърмачетата изискват много време и внимание. На практика грижите за тях са денонощни и майките са изключително ангажирани, особено в първите месеци от живота на бебето. Като баща, вие можете да се включите в тези грижи наравно с вашата половинка, нищо че физически не можете да кърмите. Има толкова много други дейности, с които да помогнете, като например да сменяте пелените на мъничето, да го къпете, да го обличате, да го подържите на ръце или да излезете на разходка с него, да го приспите и други подобни неща.

  1. Помагайте при нощното кърмене

Това е може би едно от най-изтощителните неща, с които определено ще окажете голяма помощ. Напълно разбираемо е, че не винаги ще имате възможност да го правите, защото вероятно ходите на работа. Но когато не сте прекалено уморен и чувствате, че можете да станете заедно с майката и бебето през нощта – направете го. Вашата съпруга или приятелка ще ви бъде изключително благодарна, дори само ако й донесете бебето до леглото, или му смените пелената или пък го полюлеете малко докато се унесе отново, след като се е нахранило. Ако пък съществува вариант тя да изцеди кърма, а вие да го храните от бутилка, това ще й даде време да поспи.

  1. Покажете, че цените усилията на майката на вашето бебче

Винаги показвайте интерес как върви кърменето, особено в началото. Подкрепяйте любимата си жена във всяка стъпка, докато нещата с кърменето не тръгнат гладко. Помагайте й да решава проблемите като стоите близо до нея и бебето и в прекия, и в преносния смисъл. Оценявайте усилията и старанието й, защото храненето на новороденото не е лесен процес. Уважавайте половинката си за всичко това и се отнасяйте с разбиране към ролята й на майка. Разведрявайте ежедневието й винаги, когато е възможно, и просто бъдете заедно във всичко.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Статията е подготвена по материали от: baby-chick.com