Забранени храни по време на кърмене

Кърменето е безспорно най-естественото и най-здравословно хранене за бебето. Знаейки всички ползи, които то носи, повечето майки още в самото начало започват да си задават въпроса как трябва да се хранят, за да избегнат и най-малкия дискомфорт, който биха могли да причинят чрез кърмата на бебето. Защото е всеизвестно, че повечето течности и хранителни продукти, които консумира кърмещата жена, преминават в майчиното мляко и могат да повлияят на бебето.
В такъв случай има ли храни и напитки, които не се препоръчват по време на кърмене и такива, които са напълно противопоказни?

Според специалистите, голяма част от храните, които жената е приемала преди да забременее и да роди, могат да се приемат и по време на кърмене, стига да са в умерени количества. Има обаче продукти, които е много важно да се избягват по време на кърменето, тъй като съдържат вредните по принцип за здравето консерванти, подсладители и оцветители. Освен с тях, трябва много да се внимава и с храните, които са силни алергени, възбуждат нервната система или често причиняват раздразнение на стомаха. Добре е консумацията на такива хранителни продукти от кърмещата майка да бъде сведена до минимум, а при някои дори напълно ограничена.

Ето кои са основните противопоказни храни по време на кърмене:

1. Алкохол

Алкохолът е забранена напитка по време на кърмене, защото приеман в големи или дори умерени количества, той може трайно да увреди бебето. Според Американската академия по педиатрия, ако кърмещата майка пие алкохол, има риск това да намали и дори да причини спиране на производството на кърма. Освен това консумацията на майчино мляко, което съдържа следи от алкохол, може да доведе до нарушаване на нормалното развитие и растеж на организма на новороденото. Повечето специалисти са на мнение, че е разрешена единствено консумацията на една чаша вино на денонощие в изключителни случаи, и то с уговорката това да се прави поне два-три часа преди кърмене, за да се намали до минимум рискът за бебето.

2. Кафе и други кофеинови напитки

Кофеинът определено не влияе добре на новородените бебета. Техният организъм не може да усвои това вещество бързо и ефективно както е при възрастните и това може да доведе до дразнене, нервност, възбуда и безсъние. Част от кофеина, приеман от майката (особено ако пие кафе в големи количества), достига до бебето чрез кърмата и може да стане причина за дискомфорт и трудно заспиване при мъничето. Кофеиновите напитки могат да окажат негативно въздействие не само върху нервната система на бебето, но и да попречат на съня на майката, който й е така силно необходим в първите седмици след раждането. Кафето, зеления и черния чай имат и още един минус – те затрудняват усвояването на калция в храните.
И все пак, ако кърмещата майка е голям почитател на кафето и не може да се лиши от него, има решение – безкофеиново кафе (което съдържа кофеин, но в много по-малки дози) или кърмене най-малко два часа след консумацията на кофеинова напитка – веднъж дневно.

3. Морски дарове

Морските дарове трябва да се избягват от майките, които кърмят, тъй като повечето от тях съдържат силни алергени. Особено внимание трябва да се обърне на скаридите и мидите, които много често предизвикват алергични реакции. Морските дарове задължително трябва да се ограничат напълно, ако в семейството вече има някой с алергия към тези храни. Експертите предупреждават, че колкото по–силна е историята на семейството за определена хранителна алергия, толкова по–голям е рискът детето също да покаже симптоми и то от най-ранна възраст.

4. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са много полезни и са богат източник на витамин С, но когато става въпрос за консумирането им по време на кърмене трябва да се включват в менюто на майката в умерени или малки дози. Една от причините е, че те са сред честите причинители на алергични реакции. Освен това, някои съединения в цитрусовите плодове и сокове могат да раздразнят все още незрелия стомашен тракт на бебето и това да доведе до нервност, повръщане, диария и дори обрив под пелените при по-чувствителните новородени. Ако цитрусите са сред любимите храни на кърмещата майка и ограничаването им е трудно за нея, те могат да бъдат заменени от богатите на витамини папая и манго.

5. Пикантни и силно ароматни храни

Пикантните храни, консумирани от кърмещата жена крият риск от образуване на газове, колики и дори причиняване на диария при по-чувствителните бебета. Някои нови майки установяват, че само щипка черен пипер е достатъчна, за да направи новороденото раздразнително и нервно за часове. Ето защо е препоръчително лютивите храни да бъдат сведени до минимум по време на кърмене.

Силно ароматните храни, какъвто е чесънът например, пък често преминават в кърмата и създават особен и непознат за бебето вкус. Рискът тук е, че мъничето може да реагира с неодобрение и да направи следващия опит за кърмене много труден за майка си.

 

Храни, които трябва да консумирате с повишено внимание:

Краве мляко – много новородени бебета имат непоносимост към краве мляко и производните от него млечни продукти. Една от посочваните причини за това е, че захарта и белтъците в прясното мляко създават доста работа на храносмилателната система и за да бъдат разградени изцяло, е нужно ензимите лактаза и ренин да действат безупречно в организма на майката. Оказва се обаче, че повечето хора след юношеската си възраст започват да усвояват все по-трудно както захарта, така и белтъчините на млякото. Така тези вещества преминават директно в кърмата, без да са напълно разградени, а чувствителното бебешко стомахче не е готово да ги поеме в този им вид. Резултатът е подуване на коремчето на мъничето, газове, спазми, диария. Ето защо за предпочитане е, ако има такива състояния, майката да консумира предимно онези млечни продукти, които минават предварително през млечно-кисела ферментация – например киселото мляко и сиренето.

Шоколад – шоколадът съдържа вещество наречено теобромин – кристален алкалоид, който се намира в какаото и има ефекта на кофеина. Ако майката приема големи количества шоколад или други храни, богати на какао, това може да причини възбудимост и нервност при бебето. Шоколадът също така може и да раздразни крехкия бебешки стомах и да подбуди колики. Силно препоръчително е какаото и шоколадовите продукти да се избягват от кърмещата майка в случаите, когато кожата на бебето има характерните за атопичен дерматит прояви.

Яйца – макар и да не се считат за абсолютно противопоказни по време на кърмене, яйцата са чест причинител на алергия. Обикновено тя се проявява под формата на чувствителност към яйчения белтък и се среща сравнително често при новородените бебета. Възможна тактика за кърмещите майки, които подозират, че бебето им има хранителна алергия към яйце, е да се премахнат изцяло всички други подозрителни алергени от диетата си за около месец и така да установят дали яйцето е виновникът за неразположението на тяхното мъниче.

Ядки – ядките са сред храните, с които е добре да се внимава в менюто на кърмещата майка, защото някои от тях са силни алергени. От друга страна, скорошни изследвания показват, че суровите лешници, бадеми и кашу допринасят за здравословното хранене на майката и осигуряват на бебето необходимите за неговото развитие минерали и витамини. Това обаче е валидно, само ако няма фамилна обремененост от хранителни алергии в семейството и дори тогава е препоръчително да се приемат внимателно, поетапно, по малко и да се следи за нетипична реакция у бебето. За да се избегне рискът от алергия, ядки като фъстъците например е добре да се изключат напълно от хранителния режим на майката.

Някои видове риба  – рибата е изключителен източник на протеини и омега-3 мастни киселини, но поради голямото замърсяване на моретата и натрупването на живак в някой видове (акула, риба меч, кралска скумрия) е препоръчително те да не се консумират по време на кърмене. Други видове риби като сафрид, треска, пъстърва, сьомга се посочват като по-безопасни, но все пак и с тяхната консумация трябва да се внимава. Високите нива на живак са изключително вредни за бебетата и могат да възпрепятстват развитието на мозъка и нервната им система.

Мента – ментата попада в списъка на непрепоръчваните при кърмене храни, защото съдържа някои съединения, които могат да намалят производството на кърма, особено ако се консумира в големи количества по няколко пъти на ден. Някои специалисти в областта на билколечението дори предписват ментовия чай като средство за спиране на лактацията, обикновено след отбиването на бебето. Ако кърмещата майка е голям любител на чая, ментовата отвара може да се замени с чай от лайка. Той също има успокояващ нервната система ефект, но за разлика от ментовия не крие опасност от намаляване на количеството на кърмата.

Магданоз – магданозът също може да намали производството на майчино мляко, ако се консумира в големи количества. Като подправка в супа, основно ястие или салата, той не може да навреди, защото е в незначително количество.

 

Добре е да знаете: Ако се налага да спазвате специална диета по време на кърмене, защото бебето ви има установен здравословен проблем, задължително се консултирайте с личния си лекар или друго квалифицирано медицинско лице.

Над публикацията работи: Яна Атанасова

Вижте още:

Традиции при кърменето в 13 страни по целия свят

Забранени храни за бебета под 12 месеца

Кърмене след Цезарово сечение (секцио) – какво трябва да знаем

5 смути рецепти за увеличаване производството на кърма

Comments are closed.