Сънуват ли бебетата?

бабе сънува

Сънува ли моето бебе?

Да, бебетата сънуват! Защо сме толкова убедени? Основния признак за това, че човек сънува е фазата на Бързо Движение на Очите (БДО) по време на сън. Установено е, че бебетата прекарват около 50% от съня си в фаза на БДО. За сравнение, възрастният човек прекарва едва 25% от съня си в тази фаза. Следователно, бебетата сънуват два пъти повече време от своите родители. От собствен опит можем да потвърдим, че особено през първите няколко седмици, за родителите е много трудно (да не кажем невъзможно) да намерят време за сън, да не говорим за сънища. В тази връзка, бебето определено има повече възможности за сънуване .

Какво сънува бебето?

Тук само можем да гадаем. Поради факта, че бебетата не могат да говорят, техните сънища са най-вероятно са „без звук“. Предполага се, че сънищата на бебето съдържа поредица от картини и светлини, като липсва диалог или каквато и да е форма на разговор.


Имат ли бебетата кошмари?

Ако изключим страха от непознати, бебето няма развито чувство за страх до 2 -3 годишна възраст. Следователно бебетата не могат да сънуват кошмари. Ако все пак вашето бебе спи неспокойно, върти се и проплаква на сън, най-вероятно причината е чисто физиологична – може би изпитва болка (ако вади зъби), може да му е прекалено топло или да има друг подобен проблем. Едва ли обаче сънуването на кошмари е между тях.

Какво да правя, ако бебето ми спи много неспокойно или се събуди?

Като начало, уверете се, че сте създали подходящи условия за сън на бебето и че сте избегнали лошите навици. Това са идеалните предпоставки за добър и здрав сън на вашето бебе!

Много е важно да сте наясно и с конкретното състояние на детето – ако му никнат зъбки или пък е болно, е нормално сънят му да е по-неспокоен. Възможно е бебето да проплаче на сън, да се върти или да тупка с крачета.

Не се притеснявайте, най-вероятно то ще заспи отново. Ако все пак прецените, че детето е много неспокойно или започне да плаче силно и продължително – трябва да му обърнете внимание.

Статията е любезно предоставена от beboran.net

Вижте още:

Странно, но факт – 20 любопитни факти за бебетата

Как да успокоим плачещо бебе само за няколко секунди (ВИДЕО)

Погача на бебето – ритуал за представяне на новороденото на 40-тия ден

20 креативни идеи за бебешки снимки