Фотографията и ползата от нея за развитието на детето

snimka-kurs-photography
Снимка: Fusion Academy

Живеем във време, в което снимките се превръщат във все по-използвано и предпочитано средство за комуникация. Всеки от нас има телефон, улавя мига и го споделя. Общуваме чрез образи и картинки. Лесно е. Но с телефон е едно, с фотоапарат – съвсем различно. Детето вече е свикнало с това всички около него да снимат с телефоните си, но когато му позволите да използва фотоапарат, вие вече му доверявате по-отговорна задача.

Better Writer Ad

Дайте на детето си фотоапарат и ще се изумите на какво е способно.

Поставете му задачи – например „Намери и снимай нещо красиво, което има червен цвят“, „Снимай нещо голямо“, „…нещо малко“, „…нещо, което те впечатлява“. Чрез търсенето на образи за заснемане, детето развива своята наблюдателност и чувствителност към детайла. То започва да изгражда собствено виждане за света и това лесно проличава в снимките му.

Децата не са обременени със знанията, уменията, разбиранията за естетичност, които възрастните носим, и най-важното – не се страхуват от провал. Те снимат с лекота и наистина им се получава. А когато свикнат с процеса, по естествен начин започват да усложняват целите, които си поставят, и да развиват въображението и креативността си. Не се учудвайте, ако утре видите снимка на пирамида от чашите ви вкъщи или на малък град от детски играчки, създаден в някоя от саксиите ви. Това е естественият път на експериментатора.

Фотографията идва на помощ на родителя и с още нещо – тя помага на децата да се концентрират. С поставяне на конкретни задачи по интересен начин, вие много лесно ще привлечете вниманието на детето си. То от своя страна ще се фокусира върху доброто изпълнение и довеждането на задачата до успешен край – умение, което дори възрастните все още усъвършенстваме. Хубавото на фотографията днес е, че могат да се правят безброй опити. Така децата искат още и още, защото става бързо, могат да сгрешат, но могат и да пробват отново.

Колкото повече опити правят, толкова повече се засилва желанието им да научат тайните на фотографията. На този етап е моментът да започнат да разбират какво е бленда, скорост, ISO, баланс на бялото, подходящо измерване на експозицията и др. Техническата страна на фотографията е силно свързана с основи на науки като физика, химия, математика. Така чрез приятен за детето начин могат да му се преподадат важни знания, с които ще се сблъсква многократно, както в обучението си, така и в живота.

Фотографията е добър повод и да покажете на вашето дете как компютърът може да се ползва и за различни цели от игри до сърфиране в интернет. Чрез обработката на снимките си, детето ще придобие и компютърни умения, които ще са му нужни в бъдеще.

И не на последно място, фотографията е прекрасен начин за себеизразяване, както за по-стеснителните деца, така и за тези, които не се притесняват да заявяват позицията си и да режисират света около себе си.

 

Автор: Гергана Динекова преподавател в курсa по Фотография във Fusion Academy за деца на възраст 8-14 г.