10-те най-чести страхове при малките деца и съвети как да се справим с тях

детски страхове страхливо дете

Малките деца от 1 до 3 години имат много страхове и в повечето случаи за родителите е много трудно да ги убедят, че са в безопасност и че няма от както да се боят. Кои са 10 най-чести причини мъниците да се страхуват и какво могат да направят майките и бащите, за да ги успокоят?
Вижте класацията и полезните съвети по темата от д-р Айелет Талми, заместник-директор в Детската болница в Денвър, Колорадо, в САЩ.

  1. Страх от тъмното

Какво си мисли детето?

Не мога да видя какво има и какво се случва около мен. Чувствам се беззащитен/ беззащитна в тъмнината.

Как да му помогнем?

Този страх се появява при много голям процент от децата в някакъв момент, и представлява тревожност от неизвестното. За да може хлапето да се пребори с този страх, нека пробваме да го научим само да пуска лампите у дома. Добра идея е и да сложим нощна лампа в неговата стая. Така ще създадем у детето усещането, че то контролира количеството светлина, която има близо до леглото си и може постепенно да намаляваме яркостта на нощната лампа. Също така трябва да помогнем на мъничето да започне да разбира тъмнината като излезем на нощна разходка, например. Може и да му покажем светлините на града или на мястото, където живеем, но по тъмно, така че да привлечем интереса му и то да види нещо познато за него от друга перспектива.

  1. Страх от чудовища

Какво си мисли детето?

Какво ли се спотайва под леглото ми и само чака да ме нарани?

Как да му помогнем?

Въпреки че ние, възрастните, сме наясно, че чудовища не съществуват, няма смисъл да убеждаваме малкото си дете в това. Хлапетата на възрастта от 1 до 3-4 години имат силно развито въображение и виждат страшилища в тъмните ъгли, в отраженията на различни предмети, в облаците и на много други места. Вместо да ги разубеждаваме, по-добре е да се отнесем сериозно към този страх и да помогнем на мъничето да предотврати появата на чудовища. Това може да стане например като направим с подръчни материали спрей срещу страшилища и чудовища с някакво шишенце с пулверизатор, което да напълним с вода. С този спрей можем заедно с детето да напръскаме под леглото, в гардероба и всички ъгли. Друга работеща мярка може да бъде поставянето на знаци „Забранено за чудовища!“ на вратата на детската стая.

  1. Страх от природни стихии

Какво си мисли детето?

Силните шумове и воят на вятъра са толкова страшни – имам нужда от мама и татко, за да ме защитят.

Как да му помогнем?

Най-добрият начин да се справим с този страх е да помогнем на детето да започне да разбира времето, тоест метеорологичните явления и атмосферни събития, които го формират. Ако му обясним правилно, то може дори да започне да се отнася към лошото време като към нещо интересно и да се радва, когато вали, например. За тази цел може да излизаме да играем с детето (като сме подходящо облечени) и при дъжд, и при вятър, за да може то да почувства разликата. Друга полезна практика ще бъде сутрин да си говорим с него, или въобще в семейството, какво се очаква да бъде времето в съответния ден.

  1. Страх от кошмари и лоши сънища

Какво си мисли детето?

Страхувам се да спя сам/сама, защото понякога имам кошмари.

Как да му помогнем?

Лошите сънища и кошмарите са симптом на стремежа на малкото дете да започне да разграничава реалността от фантазиите. Малчуганите в тази ранна възраст може и да не са в състояние да изкажат с думи, че са имали лош сън, но със сигурност някои неща в поведението им ще подскажат стреса и тревожността им. Такива са например честото будене, плач или викове по време на сън, разказването на несвързани истории след събуждане или нежеланието за лягане вечер. Добре е родителите да разпознават тези признаци и да успокояват мъничето след кошмар с неговата любима плюшена играчка или одеялце. Майките и бащите също така трябва да обясняват на детето си, че то е в безопасност и че те винаги са до него, за да му помогнат. Все пак, ако хлапето има често повтарящи се кошмари и уплахата му е много силна, добре е да се направи консултация с личния лекар или със специалист.

  1. Страх от непознати

Какво си мисли детето?

Не знам кой е този човек и какво иска от мен, затова ще се сгуша в мама.

Как да му помогнем?

Страхът от непознати е полезен и здравословен за децата – те не трябва да се доверяват и да тръгват с хора, които не познават. Неудобството за родителите идва, когато мъникът им се страхува от приятели или роднини, които не вижда често. Това може да се преодолее като дадем на детето малко време да опознае човека и да свикне с него, преди да го насърчаваме да общува и да се държи приятелски. Много важно значение има и нашето поведение към останалите възрастни около детето и това да му дадем позитивен пример как да се държи. А колкото до нашите семейни приятели и роднини – задача на нас родителите е да ги предупредим, че мъникът ни е срамежлив или предпазлив с непознати и хора, които не вижда често. Ако искаме непременно да се получи комуникация между тях и детето, може да им покажем някои от любимите му игри или дейности, с които да го предразположат.

  1. Страх от раздяла

Какво си мисли детето?

Защо ме оставяш? Ами ако никога повече не се върнеш?

Как да му помогнем?

За прохождащите деца е напълно нормално да стават разтревожени и неспокойни, когато родителите или хората, които обикновено се грижат за тях, си тръгват. Ключът към преодоляването на този страх е да си изработим правилната стратегия за разделяне с детето – тоест как да му кажем „довиждане“. Много е важно, когато излизаме някъде, винаги да оставяме мъничето с доверен и близък човек и кратко и ясно да му казваме „Чао“. Може да помогнем на детето да се заиграе с нещо любимо, преди да тръгнем да излизаме, но задължително трябва по някакъв начин да му дадем да разбере, че излизаме, а не да се измъкваме. Добре е когато му казваме „Чао“, да добавяме всеки път, че „Мама (или татко) ще се върне скоро.“ След като излезем, трябва да се постараем да не се връщаме веднага за нещо отново вкъщи, за да не объркваме детето.

  1. Страх от оставането само

Какво си мисли детето?

Чувствам се в безопасност, когато мама е в стаята заедно с мен и не ми харесва, когато изчезва от погледа ми.

Как да му помогнем?

Този страх у малкото дете е напълно възможно да се преодолее чрез игра. Това може да стане като например се редуваме с него да оставаме сами – първо мама, после самото дете. Играта трябва да се разгръща на етапи. Най-напред е добре родителят да се отдалечава от малчугана в различни части от същата стая, които стават все по-далечни. След това се преминаваме към различни стаи, от където детето ще може да вижда и чува възрастния, докато накрая се стигне до разделянето в различни стаи, но за не повече от 30-тина секунди и без мъничето да се разстройва. Разбира се, във всички случаи не е препоръчително и безопасно толкова малко дете да се оставя съвсем само – това е само за целта на упражнението за преборването на този вид страх.

  1. Страх от маски, клоуни и карнавални костюми

Какво си мисли детето?

Тези големи и безумно изглеждащи костюми ме плашат, защото не ги разбирам и не знам кой стой зад маската, ако въобще има някой.

Как да му помогнем?

Малките деца имат развинтено въображение и поради тази причина много често им е трудно да определят кое е реално и кое съществува само във фантазиите им. Родителите може и да си мислят, че е добра идея да снимат мъничето до голям динозавър, тигър или дори заек с човешки ръст, но за детето това е твърде плашещо заради диспропорциите на костюма. Затова трябва много добре да се прецени моментът, в който да запознаем хлапето си с този вид маски и костюми. Много е важно също така децата да не бъдат по никакъв начин насилвани да се снимат или да си говорят с някого, който ги плаши. Добра стратегия е да помолим човека с костюма да свали маската си и да покаже на малчугана, че зад маската има човек, който е приятелски настроен и не представлява опасност. Друга много полезна игра за преодоляването на този детски страх би била заедно с детето да си измисляме костюми и да се преобличаме като животни например.

  1. Страх от банята и тоалетната

Какво си мисли детето?

Тоалетната и шумът на водата от душа ме плашат и се страхувам да не падна в дупката. Най-добре ще бъде да не влизам в банята изобщо.

Как да му помогнем?

Прохождащите деца, особено тези, които в момента се учат да сядат на гърне или директно на тоалетната чиния, често се плашат от най-различни неща, свързани с банята и тоалетната. Силните шумове, например от тоалетното казанче, изтичащата в канала вода и още много други предмети и действия в тези помещения, са в основата на този страх. Решението е в разяснението и показването на детето кое как работи и съответно насърчаването му само да пробва. Например може да се започнем с пускането на малки парченца тоалетна хартия в тоалетната чиния и пускането на водата.

Защо малките деца се страхуват от водата и къпането и съвети как да се справим можете да видите ТУК.

  1. Страх от лекари и зъболекари

Какво си мисли детето?

Не обичам лекарите, защото ми бият инжекции, вземат ми кръв и правят неща, от които ме боли.

Как да му помогнем?

Страхът от лекарите също е сред най-често срещаните при най-малките деца. Много често те просто се вцепеняват от уплаха пред лекарския кабинет, защото свързват всяко посещение там с болка. Затова е важно да подготвим детето си предварително за прегледа или процедурата, която предстои при лекаря или зъболекаря, да си говорим с него, да пеем или да правим заедно нещо друго, което би разредило напрежението, да бъдем плътно до него, когато вече сме в кабинета и задължително да го похвалим, когато приключим.

Повече за това как да помогнем на хлапето си да не се страхува от посещението при лекаря можете да прочете ТУК.

 Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Източник: Parents.com

 Вижте още:

Често срещаните детски страхове и как да помогнем на децата да ги преодолеят

Детските страхове си имат имена

Как да помогнем на детето да не се страхува от посещението при лекаря?

Признаци, че детето ви има „страх от училище“