Детските страхове си имат имена

В съвременния свят сякаш е немислимо детето да не разполага с мобилен телефон или таблет. Достъпът до интернет пространството обаче е предпоставка то да прекарва повече време в каналите за видео споделяне.

Може би много родители не знаят, но е факт, че от края на миналата учебна година се наблюдава тенденция, или нещо като мода, сред децата до четвърти клас, която продължава и днес. Те се събират на групички в междучасието или в парка и използват устройствата си, за да гледат страшни видеоклипове. Предизвикателството е да изгледат целия клип, без да се откажат. Така дори и да се страхува детето продължава да следи екрана, за да не го сметнат другите за аутсайдер.

Обект на внимание и дискусии сред деца са следните герои от гореспоменатите страшни видеоклипове:

  1. Кървавата Мери днес често намира място в детските рисунки на тема „Нарисувай страха си!“. Легендата за нея е една от най-популярните сред съвременните деца. Тази жена наистина е съществувала и е била кралска особа, а сега е по-известна сред децата  като „Жената в огледалото“. В YouTube например има много клипчета с нея, някои от които повече от зловещи.
  2. Пениуайз е танцуващия клоун – един от най-сковаващите хорър персонажи. Той всъщност не е просто клоун, а може да приеме различни образи. Като клоун обаче привлича най-лесно децата. Пениуайз не се храни с деца, а с ужаса, който те изпитват.
  3. Дух Анабел е най-зловещата кукла в света. След като е закупена от младо момиче, в дома му започват да се случват странни неща – е една от историите а Анабел. Това е играчка, която напада деца и възрастни и иска да им навреди.
  4. Баба Грани е персонаж от видеоигра, видеоклипове от която се споделят в интернет. Докато играят на играта, хлапетата влизат във виртуална къща, събират оръжия и се опитват да убият зловещата баба. Тя от своя страна има меч, с когото „обезглавява“ и „наранява“ играча.
  5. Слендърмен е измислен герой, създаден през 2009 г. Той е изобразяван, наподобявайки неестествено висок, строен мъж без лице и с черен костюм и червена или понякога черна вратовръзка. В историите за Слендърмен са свързани обикновено с преследване, отвличане и изнасилване на хора, особено деца. Хорър видеата с него могат лесно да бъдат намерени от децата в порталите за видеосподеляне.

Страшните персонажи са популярни дори и сред малчуганите в детските градини, които играят на „Баба Грани“ под формата на гоненица с бутане и удряне.

Детските психолози съветват родители и учители да бъдат внимателни за резки промени в детското поведение и настроение. Детето изглежда непрекъснато тревожно и неспокойно, че нещо ще се случи с него или с някой от семейството му, уплашено е, оплаква се от болки в корема, гадене и т.н. Често отказва да остава само у дома, да се къпе или да ходи до тоалетна само, изпуска се по малка нужда, има неспокоен сън или сънува кошмари, плаче насън, страхува се от тъмното, от огледала, от излизане навън. Самите клипчета подтикват детето да се държи по-агресивно от обикновено, като на игра да посяга на съученици и връстници.

Развиващата се детска психика е податлива на внушението от видеоматериалите в интернет. Детето трудно може да намери рационални и логични обяснения на видяното. Именно поради тази причина го възприема като реалистично и напълно възможно.

За съжаление обаче тази мода сред децата е причината и за появата на страхови неврози сред малчуганите, които налагат намесата на специалист.

Затова – родителите трябва да бъдат внимателни, както за промени в поведението на детето, така и към съдържанието, което то достъпва онлайн.

Автор: Теодора Пампулова,
Детски психолог и координатор на Дружеството на психолозите за гр. Пловдив и региона

Вижте още:

Признаци, че детето ви има „страх от училище

Ако детето заспива трудно и отказва да си ляга

9 причини да не затрупваме детето си с техника поне до 12 годишна възраст

Трябва ли да разказваме на децата си приказки със „страшни“ приказни герои?