Как да защитим децата онлайн – 13 съвета за поверителност

деца безопасност онлайн
Съвременните деца са заобиколени с таблети и телефони почти от раждането . Гледат видеоклипове в YouTube, играят игри, а вече дори учат почти изцяло онлайн. Не всички родители са положително настроени към тази нова технологична реалност, но трябва да признаем, че едва ли можем да я променим. Това, което бихме могли да направим, е да запознаем децата с цифровия свят и неговите правила, както и рисковете, свързани с фишинг, кражба на самоличност и още куп други онлайн заплахи.

Катерина Грибок от екипа за съответствие на DataArt направи списък с 13 съвета, които могат да помогнат да защитим децата в онлайн пространството. Ето ги и тях:

1. Самите вие се информирайте относно темата за поверителността

Все по-често се повдига темата за защитата на личните данни, но в същото време повечето възрастни не разбират напълно каква информация и с кого трябва да споделят и кога това не е уместно. Някои публикуват в социалните мрежи всички свои данни, включително e-mail, телефонен номер и локация, други се страхуват да се регистрират под истинското си име и да сложат снимка на профила си. Преди да говорите с децата за поверителността, няма да е излишно самите вие да се образовате повече по темата и да определите златната среда по отношение на своята поверителност.

За да разберете дали сте достатъчно информирани, задайте си въпроса доколко познати са ви следните теми:

  • Настройки за поверителност на социалните мрежи
  • Настройки за достъп до вашата информация на отделните приложения.
  • Споделяне на локация
  • VPN
  • Обществени Wi-Fi мрежи
  • Зловреден софтуер
  • Антивирусни програми
  • Фишинг
  • Бисквитки (не, това не е десерт)

В съветите ще се съсредоточа върху повечето точки, но самообучението също ще бъде много полезно. Дори да сте сигурни, че вече знаете доста, технологиите се променят всеки ден и изискват постоянна информираност.

2. Обяснете на детето си какво е значението на личните данни

Какво представляват личните данни? Това е информация, която може да се използва за идентифициране на лице: име и фамилия, дата на раждане, телефонен номер, имейл, домашен адрес, снимки. Когато децата започнат да използват интернет и когато се научат да четат и пишат, веднага обяснете, че не бива да споделят подобен тип лична информация, особено с хора, които не познават в реалния живот. Разяснете им, че това крие риск от: обаждания от непознати, обир на дома и т.н.

3. Създайте на децата техни собствени акаунти на устройствата, които ползват

Ако детето все още няма собствен телефон, таблет или лаптоп и използва вашето устройство, създайте му отделни акаунти. Това ще ви помогне да зададете специални настройки за поверителност (например, да изключите камерата, микрофона или дори интернет), както и да ограничите достъпа на детето до вашата лична информация и настройки. Последното може да се направи с помощта на детския режим – вграден по подразбиране или с помощта на допълнително приложение.

4. Задайте заедно разрешения за приложенията

При инсталиране на дадено приложение можем да му предоставим пълен достъп без колебание: до локация, контакти, календар, камера, микрофон, папки със снимки и видеоклипове. В някои случаи това е наистина необходимо, например геолокация за карти, микрофон за разговори, камера за Instagram. Но в други не е съвсем така и някои приложения искат достъп до данни, които не са необходими за работата им. Ето защо, съдействайте на детето да отбележи правилните отметки и му обяснете защо това е необходимо. Друг важен момент е да ограничите възможността за онлайн плащания. Някои безплатни игри или приложения предлагат допълнителни покупки и детето може да реши да се възползва от това.

5. Регулирайте настройките си за поверителност в социалните мрежи

Повечето социални мрежи позволяват регистрация само за лица над 13-годишна възраст (за различните държави възрастта може да варира), но досега това не се е приложило на практика. Децата често откриват свой акаунт с различна година на раждане и по този начин общуват със своите съученици, които правят същото.

По-добре е да покажете на детето си, че можете да му се доверите, както и да обясните какви са рисковете в тези мрежи. Разгледайте настройките за поверителност заедно – можете едновременно да настроите и двата акаунта, неговия и вашия. Обяснете защо видеоклиповете и други публикации е по-добре да се публикуват „само за приятели“ и защо геолокацията не трябва да се използва с всяка снимка.

6. Обсъдете силата на паролите

Препоръчително е, когато създавате имейли или акаунти в социалните мрежи, децата да знаят, че паролите трябва да са силни. Но ако разговорът за паролите се появи по-късно, винаги можете да ги промените. Между другото, от съображения за безопасност, те трябва да се сменят редовно. Например – ние в DataArt сменяме пароли за имейлите си и достъпа до вътрешни системи на всеки три месеца.

Обяснете на детето си защо не бива да задава една и съща парола на всички сайтове и какво е силна парола.

7. Инсталирайте антивирусни програми на всички устройства

Обсъдете с детето си необходимостта от антивирусни програми, кажете му кои са инсталирани на вашите устройства (наистина ли ги имате?), инсталирайте ги заедно и актуализирайте до последната версия. Децата са много по-склонни от възрастните да се доверят на непознати сайтове и да отварят опасни връзки, така че антивирусната защита за всички устройства е незаменима.

8. Поговорете относно чатовете с непознати в интернет

Най-вероятно вече сте обяснили на децата си за опасностите, свързани с недобронамерени непознати. Същото правило трябва да се прилага и в интернет. Кажете на детето си къде потенциално опасни хора могат да проследят акаунта му или да изпратят заявка за приятелство. И защо е по-добре да не добавя всички, които му изпратят такава покана.

9. Определете заедно каква информация може и каква не е редно да се споделя

Това правило важи и за възрастните. Да споделяте публично къде живеете, кога отивате на почивка с цялото семейство, как изглежда къщата ви, какви автомобили и оборудване имате, крие редица заплахи. Обяснете това и на децата си решете заедно какво може да се публикува в социалните медии, какво не и защо. Важно е всяко ограничение да бъде разумно и подкрепено от логично обяснение.

10. Разкажете им за фишинг атаките

С помощта на фишинг атаки измамниците получават от хората достъп до лични данни, включително номера на банкови карти. Методите за събиране на информация непрекъснато се усъвършенстват, така че дори опитни потребители и ИТ специалисти все още са жертви на киберпрестъпници. Измамниците изпращат примамливи оферти, подаръци и промоционални кодове от несъществуващи компании, създават точни копия на уебсайтовете на банки, онлайн магазини и платежни системи, предлагайки да извършват плащания там. Ето защо е добре да обясните това на своя син или дъщеря.

11. Говорете за проследяването на данни

Правилото е: „Ако не плащате за даден продукт, значи вие сте продуктът, а не потребителят“. Един от основните начини компаниите, които създават безплатни услуги и приложения, да печелят пари, е събирането и продажбата на лични данни на трети страни за създаване на бази данни, целева реклама и т.н.

Ние далеч не винаги сме в състояние да изберем какъв вид информация искаме да споделим с конкретно приложение. Често единственото, което можем да направим, е да прочетем внимателно условията за ползване и политиката за поверителност, след което да решим дали сме готови да се съгласим с тях. Ако не, тогава ще трябва да спрете да използвате любимото си приложение.

Обяснете тази тема на детето си и разберете кои инструменти можете да използвате, за да се предпазите от събиране на данни: VPN, анонимно сърфиране, криптиране на данни, антивирусни и антифишинг програми.

12. Говорете за безплатните отворени Wi-Fi мрежи

Децата прекарват огромна част от времето си в интернет и използват много повече трафик от възрастните, например – за изтегляне на игри, гледане и публикуване на видеоклипове и т.н. Ако мобилният им интернет е лимитиран, те се стремят да се свържат с безплатен Wi-Fi, когато е възможно.

Обяснете на детето си, че безплатните Wi-Fi мрежи са силно уязвими и могат да ни направят жертва на киберпрестъпници. Кажете им, че не бива да се извършват плащания или да се изпращат лични данни чрез такива мрежи, особено по отношение на пароли или банкови карти.

13. Дайте пример със своите действия

Както всяко нещо, свързано с възпитанието, така и въпросите, свързани с технологиите и поверителността зависят от примера, който давате. Ако публикувате снимки на порасналите си деца, без да ги питате, не бива да очаквате от тях да искат разрешение от някого за публикуването на снимки или да им забраните да публикуват своите. Ако вашата парола е слаба или отсъства, няма как да очаквате детето ви да знае, че трябва да защити устройството си.

И не на последно място: обяснете на детето си, че винаги може да се обърне към вас за помощ по всеки въпрос или проблем, свързан с поверителността, и да получи подкрепа. Кажете му, че няма да му се скарате, ако се е случило нещо нередно, за да може заедно да решавате проблемите, каквито и да са те.

Автор: Катерина Грибок, DataArt