Витамин D и значението му за здравето на бебето

Various

Повечето наскоро родили майки доста често чуват за важността на Витамин D при кърмачетата, педиатрите им изписват допълнителен прием на този витамин, но не винаги става ясно защо той е важен, какви са рисковете при недостиг и как се набавя.

 

Как става образуването на витамин D?

Витамин D се образува в кожата на бебето под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Само една малка част от дневните нужди се внасят с майчиното мляко, маслото, жълтъка на яйцата и черния дроб. Недостигът на витамин D води до недостатъчно отлагане на калциеви и фосфорни соли в растящите кости.Те остават меки и непълноценни, лесно се огъват под тежестта на тялото. Така се стига до повишен риск от рахит, който се отразява на всички органи и системи в детския организъм. Рахитичните деца боледуват по-често  и по-тежко от инфекции на дихателните органи и пневмонии.

 

Кога се стига до недостиг на витамин D?

По-често това се случва при така наречените „зимни деца“ – родени през есента и началото на зимата, които прекарват първите месеци от живота си в стая, без да ги огрява слънце. Често от недостиг на витамин D страдат и деца, които се претрупват с дрехи. Изкуствено хранените бебета заболяват от рахит  два пъти по-често от тези, които са  на майчина кърма, поради по-слабото усвояване на калциеви соли. По-често боледуват и недоносените, които имат по-големи нужди то витамин D и калциеви соли.

 

Как да предпазим децата от недостиг на витамин D и рахит?

Педиатърът вероятно ще предпише на бебето прием на витамин D под формата на капки. Спазвайте стриктно неговите указания и дозирайте точното количество. Друг ключов метод за набавяне на този ценен витамин са слънчевите бани. Те могат частично да започнат още от първите месеци от живота на детето като за по 10-на минути се облъчват крачетата и ръчичките.

Профилактика на рахита е комплексна. Освен слънчеви бани тя включва масажи, гимнастика и активни движения. Важно място заема и приемът на витамин D при майките. Той трябва да се приема през последните два месеца от бременността и по време на кърменето чрез пълноценно хранене. На бебето витамин D започва да се дава още от края на първия месец от живота, а при недостиг, още от първата седмица.

 

Симптоми при рахит

В представата на майката рахитът е тежко заболяване, което довежда до изкривяване на костите и умствено изоставане. Такава форма сега не се среща.

Първите болестни прояви на рахит се проявят около 3-5 месечна възраст. Те са леки и най-често се изразяват с повишена раздразнителност и неспокойствие, стряскане при най-малък шум, увеличаващо се изпотяване на главата/ особено по време на сън или сучене/ и значително понижен тонус на мускулите, което може да доведе до забавяне на двигателното развитие на кърмачето /седене, пълзене, изправяне на крака/. Олисяването на косата в тилната не е сигурен признак за поява на рахит.

Ранните прояви на рахит са доста нехарактерни. Подобни прояви се срещат и при други заболявания и само наблюдението на лекаря  може да реши дали се касае за рахит или  друго заболяване.Родителите трябва без излишна тревога да потърсят съвета на лекаря още при първите подозрения за рахит прояви. Ранното разпознаване и лекуване спомагат да се предотвратят по-късно настъпващи изкривявания на костите други увреждания на организма.