Какви документи са необходими при прием на детето в детска градина или ясла

Детето ви досега не е посещавало детска градина или ясла и тепърва предстои да го запишете, а не знаете какви документи са необходими? В повечето случаи от самото детско заведение ще ви обяснят подробно какво трябва да им занесете, както като документи, така и като принадлежности за детето. Все пак, съществуват някои стандартни изисквания, с които може да се запознаете.

Необходими документи при първоначален прием на детето в детска градина или ясла

 1. Акт за раждане на детето (копие) – в някои случаи могат да ви поискат и оригинала за сверка
 2. Здравно-профилактична карта на детето – попълва се от личния лекар/педиатъра на детето.
 3. Лабораторни изследвания – в повечето лаборатории знаят какви са изследванията, необходими за постъпване в детска градина или ясла и ще ви насочат. На повечето места дори предлагат пакетни цени за изследванията, тъй като те не се поемат от здравната каса. Ето какво е нужно да предоставите като изследвания:
 • Еднократни отрицателни резултати от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити – излседването трябва да е извършено най-много 15 дни преди  постъпване на детето в детската градина.
 • Изследване на кръв – извършени до една седмица преди постъпването.
 • Изследване на урина – извършени до една седмица преди постъпването.
 • Изследване за сифилис (Васерман)  на единия от родителите, извършено до 6 месеца преди постъпването – подобно изследване се изисква само при постъпване в детска ясла
 1. Имунизационен паспорт, издаден от педиатъра, съдържащ данни за извършените задължителни имунизации.
 2. Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издаден не по-рано от 3 дни преди постъпването на детето в детска градина или ясла.

 

Необходими документи при отсъствие на дете от детско заведение:

При  отсъствие на детето по-малко от два месеца следва да се предоставят следните документи:

 1. Профилактичен преглед
 2. Медицинска бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен – издадена не по-рано от 3 дни преди датата на постъпване на детето в детското заведение

При  отсъствие на детето повече от два месеца следва да се предоставят следните документи:

 1. Еднократен отрицателен резултат от изследване за чревни паразити (глисти)
 2. Профилактичен преглед
 3. Медицинска бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен – издадена не по-рано от 3 дни преди датата на постъпване на детето в детското заведение

Ако детето ви ще посещава частна ясла или детска градина, обикновено се изискват същите документи и изследвания. При всички случаи, детското заведение, независимо от това дали е частно или държавно, следва да ви предостави пълен списък с изисквания относно необходимите документи, както при постъпване на детето, така и при по-продължително отсъствие.


 

Вижте още:

Имунизационен календар за ваксинация на бебето и детето

Как да направим тръгването на детска градина по-лесно за детето

5 ползи от детската градина

Детската градина и отделянето от родителя