Невероятно, но факт! Ето как закаляват децата в тази детска градина:

Не, това не е някаква форма на особено жестоко наказание, а обичайна практика в детска градина в град Красноярск в Сибир. Студен душ на минус 25 градуса, последван от няколко минути в гореща сауна  – чрез тази практика се цели укрепване на имунната система на децата и тяхното закаляване, предава БНТ.

 „Не казвам, че нашите деца са винаги в добро здраве. Не. Но се възстановяват по-бързо от другите деца. Не са толкова податливи на болести. С опита си през годините разбрахме, че нашите деца се разболяват последни“,  споделя Евгения Васецкая, директор на детското заведение.

Всичко започва преди 21 години в детската градина с име „Сиберичок“, където са изградени плувен басейн и сауна. След това директорът и медицинската сестра, които са привърженици на този метод, виждат възможност децата да практикуват упражнения в зимни условия. Самите деца също се чувстват добре, когато комбинират ледена баня със сауна.

Даша, 6 години: „Ако го правиш веднъж на ден няма да се разболееш. – Не ти ли е студено? – Не. – Как така? – Свикнала съм.

Децата участват доброволно в упражненията и със съгласието на родителите. Въпреки издръжливостта им, подобни тренировки могат да бъдат преустановени при две условия – минус 25 градуса температура на въздуха и бурен вятър.

 

Вижте още:

Закаляване на бебето чрез зимни разходки

Закаляване на бебето за по-добър имунитет

Как да закалим детето: Закаляване стъпка по стъпка

6 идеи за зимни игри и забавления в снега