Защо детето боледува често?

Преди да тръгне на детска градина, детето боледува рядко – примерно три-четири пъти годишно. Но щом влезе в “колектива”, простудите започват да го нападат все по-често. Особено през есента и зимата. И тогава за всичко започва да се обвинява отслабеният имунитет. Но вярно ли е това?

Изследванията на често боледуващи деца показва, че имунитетът при тях не е понижен, напротив, той е повишен. А боледуват често, защото носоглътката им функционира лошо.

Нормално работещата носоглътка очиства и овлажнява вдишания от децата въздух и не позволява на патогенните микроби и вируси да попаднат в организма.

Ако след оздравяване детето сумти,  това може да бъде проява на риносинузит. Освен сумтенето това заболяване се проявява с постоянно покашляне особено в легнало положение, когато слузно-гнойните секрети от носните кухини започват да се стичат по-обилно по задната стена на носоглътката. Често и ушите са запушени. Тази вяло протичаща вътрешна инфекция постоянно дразни и отвлича имунитета към себе си.

Затова отбранителната линия, противостояща на външните инфекции, отслабва. И детето боледува все почесто.

НЕОБХОДИМИ ЛИ СА АНТИБИОТИЦИ?

Назначаването на антибиотици не решава проблема. В острия период тяхното приложение не влияе на протичането на вирусната инфекция. А в периода между заболяванията, когато е възпалена само носоглътката, също е безсмислено.

Антибиотиците не влияят на дренажа на носоглътката и придатъчните носни кухини и не провеждат нужното лечение. Още повече неоснователното назначение на антибактериални препарати при вирусни инфекции потиска ръста на сапрофитната (тоест полезната, нормалната) микрофлора, живееща в носоглътката. А точно тя не позволява заселването на патогенни микроорганизми. Вредните микроорганизми са по-устойчиви към антибиотиците и ако полезната микрофлора е унищожена, започват да се размножават актив но и могат да предизвикат усложнения.

Затова детето, прекалено често лекувано със силни антибиотици, може да боледува по-дълго и потежко.

Прочети и запомни!

Антибиотиците са необходими само при наличието на признаци на бактериална инфекция. Тя може да се потвърди чрез характерните изменения в кръвните изследвания. Единствено лекарят може да препоръча антибиотици, и то след проведените изследвания. От целия спектър на антибиотиците той ще избере точно този, към който е най-чувствителен възбудителят на заболяването.

НАЙ-ДОБРАТА ПРОФИЛАКТИКА

Профилактиката на всички тези простуди е стара колкото света – чист въздух и закаляване през цялата година. Разхождайте се с детето преди сън. Но не просто ходете, а се занимавайте с минизарядка. Например:

  • пет бързи крачки, пет бавни;
  • задръжте дишането две крачки, на третата издишайте;
  • подскачайте;
  • правете “мелница” с ръцете.

С други думи, стандартните упражнения, които помагат на детето да заспи бързо и укрепват имунитета му.

ЗАКАЛЯВАЙТЕ ДЕТЕТО

Започнете с обикновено обливане на краката. Отначало водата е топличка, после прохладна, постепенно става почти все по-студена. След краката можете да преминете върху цялото тяло.

НЕ ПУШЕТЕ В ДОМА СИ

Децата, чиито родители пушат при тях, боледуват по-често от бронхиална астма.

ПРОЧИСТВАЙТЕ РЕДОВНО НОСА НА ДЕТЕТО

Преди излизане на улицата прочистете нослето на детето и капнете капки, за да го предпазите от бактерии. Не забравяйте да вземете със себе си влажни антибактериални салфетки и по-често избърсвайте ръчичките на детето и собствените си ръце.

Източник

Вижте още:

Научете детето да… ходи пеша!

8 важни неща, свързани с детския имунитет

11 признака, чрез които да различим настинката от грипа

6 начина да стопираме вирусната и грипна инфекция