Как да спрем кърмата: спиране на лактацията с естествени средства

Съществува изобилие от информация относно това как да стимулираме производството на кърмата и защо кърменето е полезно. Когато обаче се налага да спрем да кърмим, темата сякаш остават табу. Спирането на кърма може да се налага поради различни причини. Ако сте на етап, в който обмисляте спирането на кърменето или се опитвате да спрете лактацията напълно, добре е да имате предвид някои важни фактори.
Ето какво е добре да имаме предвид, когато се налага да се спре отделянето на кърма и какви естествени методи можем да ползваме:

1. Не правете стегнати превръзки на гърдите си

Преди години се смяташе, че стягането на гърдите с бинтове помага за спирането на кърмата. Вече се счита че този метод е отживелица и крие рискове от появата на мастит и запушване на каналите на гърдите.

2. Носете подходящ сутиен

Сутиенът не бива да бъде прекалено стегнат, да има банели и дантели. За предпочитане е да е от естествена памучна материя и да подкрепя добре гърдите. Ако все още от гърдите се отделя карма, носете подплънки за кърмачки за да избегнете следите и мокрите петна.


2. При спиране на кърмата, приемайте Витамин B6 в големи дози

Витамин B6 е едно от най-ефикасните средства спирането на кърмата. Приеман в по-големи дози, пиридоксиновият хидрохлорид, съдържащ се във витамин B6, потиска лактацията. Ако искате да спрете кърмата си, пийте по 200 милиграма витамин B6 всеки ден в продължение на 5 дни. Освен това, този витамин облекчава подуването и болката в гърдите.

3. Избягвайте стреса и се отдайте на приятни занимания

Не е добра идея да се опитвате да спрете кърмата си, ако сте в период на тежък стрес.  При спиране на кърма се стига до рязък спад на хормона пролактин, което може да доведе до чувство на депресия. За жалост, има ситуации, в които това е неизбежно – например, когато се налага да спрете лактацията след загуба на бебе или аборт. В такива случаи е изключително важно да потърсите подкрепа от близки или от специалист.

4. Не се ограничавайте в приема на вода

Не се ограничавайте в течностите. Погрешно се смята, че колкото по-малко вода пиете, толкова по-малко кърма ще отделя тялото ви. Пийте достатъчно вода и чай и яжте сочни плодове.

5. Намалете консумацията на сол

Истината е че колкото повече вода пиете, толкова по-малко вода ще се задържа в тялото ви. Със солта принципът е точно обратен. Приемът на храни със съдържание на сол води до задържане на вода в тялото ви, а това не е е никак полезно, когато се опитвате да спрете да кърмите и да ограничите отделянето на кърма.

6. За спиране на кърмата – пийте чай от салвия

Чаят от салвия съдържа фитоестрогени, които подпомагат спирането на кърма. Една супена лъжица изсушена и стрита салвия (продава се в аптеките) се накисва за 15 минути в една чаена чаша гореща вода.

7. Правете компреси от зелеви листа

Може и да ви звучи странно и абсурдно, но зелевите листа са чудесен начин за облекчаване на болката в гърдите и за спиране на кърмата. За целта, вземете една средно голяма зелка, откъснете от нея няколко листа, измийте ги добре и ги отведе в хладилника да се охладят. След това премахнете голямата твърда жилава част от листото и съвсем леко го намачкайте. Поставете листото върху гръб гърдата от сутиена, като оставите дупчица около ареолата, за да може зърното да бъде открито. Сменяйте листото на всеки час.

8. Използвайте топли душове или топли компреси

Ако усетите, че гърдите стават твърде болезнени, можете да вземете топъл душ. Друг начин да облекчите болката и да намалите риска от мастит е да правите компрес с кърпи, натопени в топла вода.

Колко време е необходимо за да спре кърмата?

При всяка жена този период е индивидуален и зависи изключително много от това какво количество кърма е произвеждала, преди да започне периода на спиране на лактацията. Обикновено, дори и при жени които са имали голямо количество кърма, са нужни 2-3 седмици, за да може млякото да спре напълно.

Съвсем нормално е да забележите, че дори и след този период гърдите ви отделят по няколко капки кърма.

Нужно ли е изцеждането през периода на спирането на кърма?

Всички знаем, че изцеждането и кърменето допълнително стимулират производството на нова кърма. В такъв случай трябва ли да изцеждаме гърдите си, когато се опитваме да спрем кърмата? Не се страхувайте да облекчите болката в гърдите като изцедите малко количество от тях. Изцедете само толкова, колкото да накарате гърдите да омекнат, но не ги изцеждайте изцяло.

 

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Билки, които стимулират производството на кърма

Захранване на бебето с кисело мляко и млечни продукти – кога и как?

Кърмене след Цезарово сечение (секцио) – какво трябва да знаем

Мастит – симптоми и причини за възникване