Трябва ли да даваме вода на бебето: Да, не, понякога?

вода бебе да даваме ли

Като родител, една от най-честите и основателни грижи е как да осигурите най-доброто за вашето бебе, особено когато става дума за хранене и хидратация. Един въпрос, който често възниква, е дали бебетата трябва да пият вода. В тази статия ще разгледаме съвременните препоръки на експертите, за да ви помогнем да вземете информирано решение.

Защо водата е важна, но не и за новородените?

Водата е основен компонент за оцеляването на всеки човек. Тя играе критична роля във всички телесни функции, от хидратацията до регулирането на телесната температура и пренасянето на хранителни вещества. Въпреки това, когато става въпрос за новородени и бебета до шест месеца, ситуацията е малко по-различна.

Новородените бебета имат специфични нужди от хидратация, които са напълно задоволени чрез майчиното мляко или адаптираното мляко. Майчиното мляко съдържа около 88% вода, която е напълно достатъчна за задоволяване на техните нужди от течности. Според Световната здравна организация (СЗО) (актуализирани препоръки от 2023 г.) и Американската академия по педиатрия (AAP) (актуализирани препоръки от 2022 г.), новородените и бебетата до шест месеца не се нуждаят от допълнителна вода​ (World Health Organization (WHO))​​ (World Health Organization (WHO))​​ (World Health Organization (WHO))​.

Рискове от даване на вода на бебетата

Даването на вода на бебета преди шестмесечна възраст може да крие някои рискове. Първо, прекомерното количество вода може да доведе до състояние, наречено водна интоксикация. Това състояние може да бъде опасно, тъй като разрежда концентрацията на натрий в кръвта на бебето, което може да причини хипонатриемия. Симптомите на хипонатриемия включват раздразнителност, сънливост и в тежки случаи – загуба на съзнание.

Освен това, ако бебето пие вода, то може да се засити и да откаже да приема достатъчно количество мляко, което може да доведе до недостиг на хранителни вещества и калории, необходими за правилния му растеж и развитие.

Кога да започнем да даваме вода на бебето?

Съвременните препоръки сочат, че водата може да бъде въведена в хранителния режим на бебето след като навърши шест месеца. Това обикновено съвпада с периода, когато бебето започва да приема твърди храни. Въпреки това, водата трябва да се предлага в малки количества и основният източник на хидратация трябва да остане млякото​ (Home | AAP)​​ (HealthyChildren.org)​.

Колко вода е достатъчно?

Когато бебето започне да приема твърди храни, можете да започнете да предлагате малки количества вода между храненията. Обикновено 30-60 мл вода на ден е достатъчно за начало. Важно е да се уверите, че бебето не замества млякото с вода, тъй като млякото все още трябва да бъде основният източник на калории и хранителни вещества.

Изборът на вода

Когато започнете да давате вода на своето бебче, важно е да избирате качествена и безопасна вода. Най-добрият избор е бутилираната вода за бебета или предварително преварена чешмяна вода, която е охладена до стайна температура. Избягвайте вода, която съдържа високи нива на минерали, като например минералната вода, която може да е твърде тежка за бъбреците на бебето.

Различни препоръки за кърмените бебета и тези на адаптирано мляко

Има ли разлика в препоръките за кърмените бебета и тези на адаптирано мляко? Отговорът е, че основните препоръки остават същите – бебетата, независимо дали са кърмени или хранени с адаптирано мляко, не се нуждаят от допълнителна вода преди шестмесечна възраст. Майчиното мляко е перфектно балансирано и осигурява всичко необходимо за хидратацията на бебето. Адаптираното мляко, макар и различно по състав, също е създадено така, че да задоволи всички нужди на бебето, включително и нуждите от вода. Разликата е, че при кърмените бебета, майчиното мляко има способността да се адаптира и да променя своя състав в зависимост от нуждите на бебето, включително в различни климатични условия. Това означава, че кърмените бебета могат да получат повече вода от майчиното мляко, когато е необходимо.

Кандидоза по езика на бебето: Полза от водата

Кандидозата по езика, известна още като орална млечница, е често срещана гъбична инфекция при бебетата, причинена от Candida albicans. Симптомите включват бели петна по езика и вътрешността на бузите, които могат да бъдат трудно отстраними и могат да причинят дискомфорт.

Водата сама по себе си не лекува кандидозата, но може да играе роля в хигиената на устата, което е важно за предотвратяване и управление на инфекцията. Ето някои начини, по които водата може да бъде полезна:

  1. Почистване на устата: След хранене, даването на малки количества вода (след шестмесечна възраст) може да помогне за отстраняване на остатъци от мляко и храна, които могат да благоприятстват растежа на гъбичките.
  2. Улесняване на приема на лекарства: Ако педиатърът е предписал противогъбичен медикамент, изплакването на устата с вода след прилагане на лекарството може да помогне за равномерното му разпределение и премахване на излишното количество.
  3. Облекчаване на дискомфорта: Понякога водата може да помогне за облекчаване на сухотата в устата и дискомфорта, който може да съпровожда кандидозата.

Основното лечение на кандидозата включва поддържане на добра хигиена, като почистване на устата на бебето с чиста, влажна марля или мека кърпа след хранене и стерилизиране на бутилки и биберони. При по-тежки случаи може да се наложи консултация с педиатър, но в повечето случаи инфекцията се изчиства сама.

И така…

Водата е от съществено значение за всеки човек, но за новородените и бебетата до шест месеца, майчиното мляко или адаптираното мляко са напълно достатъчни за задоволяване на техните нужди от течности. Все пак е важно да се съобразите със специфичните нужди на вашето бебе и с препоръките на педиатъра.