Признавам си, крещя им. Но не спирам да ги обичам!

Казват, че перфектната майка пее, танцува, рисува, спортува, никога не си изпуска нервите и… не съществува.

Аз съм една от тези несъществуващи перфектни майки. И не ме е срам да си призная, че понякога си изпускам нервите. Имам две деца – едно момченце на три и още едно момиче на осем. Почти по цял ден съм вкъщи с тях, баща им работи много и аз се грижа за дома, отделно от това работя от вкъщи като дизайнер. Не, не се оправдавам. Просто казвам, че съм човешко същество като всички останали.

Миналата седмица например малкия ми син разля цял буркан мед на пода и докато се мъчех да го почистя, дъщеря ми не спираше да повтаря как точно в този момент трябва да дойда, за да й направя плитка. Едновременно с това готвех супа, а трябваше и да завърша един проект, чийто краен срок изтичаше. При поредното повтаряне „мамо, мамо, ела“, просто избухнах и с остър тон отговорих на дъщеря ми, че това няма как да стане точно в този момент.


Това не е първият път, в който си изпускам нервите. Но знам едно. Знам, че обичам децата си повече от всичко, независимо, че не всеки път успявам да съм усмихната и свръхспокойна. И те също знаят това.

В онзи въпросен ден, в който казах с остър тон на дъщеря ми да почака, не пропуснах да й се извиня след това. А тя ми отговори: „Не се тревожи, мамо, зная, че се стараеш“. 

Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че е редно да крещим на децата си. Казвам само, че и ние, родителите, сме хора. И като всички хора, имаме своите силни и слаби страни. А децата имат невероятната способност да забелязват много повече силните, отколкото слабите ни страни. Те ще запомнят как сме играли заедно на „Дама“, как сме отишли на пикник в гората или сме ги научили да пускат хвърчило. Ще запомнят и как сме ги подкрепили в труден момент и колко много се гордеем с успехите им.

Така че – не бъдете чак толкова критични към моментите си на слабост. Много по-важно е как ще оползотворите всички останали моменти, които да помогнат на децата да се чувстват обичани, подкрепяни и сигурни, че сте дали всичко от себе си, за да ги възпитате добре.

Автор: Надя Маринова
Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg