Как да научим детето да борави с парите и кога е моментът да разполага с джобни

По какъв начин да научим детето да борави с пари, да е финансово отговорно и да осъзнава ролята на разплащателните средства? Истината е, че децата започват да се интересуват от парите още щом започнат да съставят първите си изречения. Те включват използването на пари в игрите си, а интересът се засилва в периода от 3 до 7 годишна възраст.
Кога обаче е моментът детето да разполага със самостоятелен бюджет как да го научим да борави с парите отговорно и разумно? Ето някои полезни съвети, свързани с финансовата грамотност на малчуганите:

1. Не използвайте парите за игра

Много често майките и татковците дават на децата истински банкноти и монети, като им позволяват да играят с тях. Това е неразумно поради две причини. От една страна, причината е свързана с хигиената – всички знаем, че парите са едно от най-нехигиеничните неща и са неподходящи за малки деца. Другата причина обаче е свързана с факта, че за да научите детето на финансова отговорност, не бива то да възприема парите като играчка. Обяснявайки на твоя син или дъщеря защо с пари не бива да се играе, вие ще му дадете своя първи урок за важността на парите.

2. Обяснете разликата между монетите и банкнотите

За повечето деца лъскавите и дрънкащи монети са много по-ценни от хартиените банкноти. Когато детето стане на четири-пет години, можете да му обясните стойността на различните банкноти, разликата между монета и банкнота, както и тяхното предназначение. Например – че са един метален лев можем да си купим сладолед, а ако съберем 10 лв, можем да заплатим с тях билета за кино. Също, че десет лева на монети са равни на една хартиена банкнота и т.н.

3. Поиграйте на магазин

Още в ранна възраст, на около три години, децата започват да изпитват силен интерес към ролеви игри. Играта на магазин е чудесна възможност вашето дете да осъзнае, че парите служат за разменно средство – давайки ги на продавача, купувачът получава стоки. Не е нужно в играта да използвате истински пари, можете да си нарисувате такива от картон или хартия.

4. Разяснете за какво служат банковата карта и банкоматът

В наши дни картовите разплащания стават все по-масови, затова, когато се опитвате да научите детето на финансова грамотност, не пропускайте да обясните и ролята на картите за разплащане, както и на парите, които теглите от банкомат. Разяснете на детето, че машинката не пуска банкноти просто така, а преди това мама и татко са работили усърдно, за да може да имат право на това.

5. Говорете свободно с детето за парите, с които разполагате

Ако вашето дете настоява за покупка на играчка или лакомство, вместо да му кажете „не може“, по-добре аргументирайте защо не може. Спокойно обяснете, че сте склонни да отделите определен бюджет за лакомства или играчка, като дадете възможност за избор от няколко сходни и допустими за вас неща, които се вместват във вашия бюджет. Така детето осъзнава ролята на парите и се учи да прави разумен избор. Ако пък изобщо не смятате да купувате нищо, също може да аргументирате решението си на базата на семейния бюджет. Например: „Ако сега ти купя тази нова кукла, няма да ми останат парички за пазаруване в супермаркета“. Детето със сигурност няма да е доволно, възможно е мрънкането да продължи, но в съзнанието му ще остане това, което сте му обяснили.

6. Позволете на детето да плаща вместо вас

Ако пазарувате в магазина заедно с детето си, няма нищо лошо да го оставите то да плати и да получи рестото (разбира се – под ваш надзор), касовата бележка и т.н. Това ще го запознае със смисъла на разплащанията, ще го научи да изчаква рестото си, да прави прости сметки и да разпознава парите.

7. Кога да започнем да даваме на детето си джобни пари?

Отговорът е логичен – когато детето тръгне на училище. Тогава неминуемо се налага, освен всички нови неща, свързани с учебния процес, то да свои и умението да  борави с паричните средства.
Добре е обаче разясненията, свързани с парите и тяхното значение, да започнат от по-ранна възраст, в противен случай детето ще е крайно неориентирано и дори уплашено, тъй като не му се е налагало да разполага със собствени пари и да ги разпределя.

8. С какъв бюджет трябва да разполагат децата според възрастта?

Според препоръките, записани в наръчника за майки и татковци за първолаци, трябва да се спазва формулата седмичните джобни да са равни на възрастта на детето по 50 стотинки. Така, ако детето ви е на 7 години, те са: 7 х 0,50 = 3,50 лв. Може би тази сума ви се струва малка, но от друга страна това помага на децата да се научат да правят избор какво да купят, както и да пестят.

Освен това, с подобен бюджет се застраховате и че детето няма да купува непрекъснато вредни закуски и пакетирани храни.

Разбира се, инфлацията казва своята дума и може да се наложи сумата да се актуализира.

Друга формула гласи, че дневните джобни, с които трябва да разполагат децата, са както следва:

Първи клас – 2 лева + закуска (сандвич, плод)/ купон за стола (джобните са символични и целта е детето да осъзнае отговорността на това да пазят и разпределят парите си).

Втори клас – 3 лева + закуска (сандвич, плод)/ купон за стола

Трети клас – 5-6 лева + закуска (сандвич, плод)/ купон за стола

След пети клас – 6-7 лева.

9. Колко често да отпускаме джобни на детето?

Много родители правят грешката да дават на детето си джобни пари всеки ден. Ако искате вашият син или дъщеря да се научи да управлява бюджета си, да разпределя парите си правилно и да е финансово отговорно, не правете това. Давайте джобни пари в началото на седмицата. Може детето да ги изхарчи още през първите дни, но след време ще се научи да разпределя парите си правилно.

Списание РОДИТЕЛ, Roditel.bg

Вижте още:

Как да научим детето да чете?

Какви джобни трябва да имат децата в училище?

Супер лесен трик, с който да научим децата да умножават с 9

„Мамооо, купи ми го” – как да избегнем мрънкането и тръшкането