„Мамооо, купи ми го” – как да избегнем мрънкането и тръшкането

пазаруване дете тръшкане

„Мамооо, купи ми го!” – Имате ли вече удължен от постоянното дърпане крайник? „Мамо, мамо, искам тази кукла!”, „Мамо, купи ми това кученце”, „Мамо, искам шоколад!”. Не искате да ги разглезите и със сигурност не искате да участвате в някоя сцена насред магазина. Как да постъпите?


 

Разберете проблема

Как другояче да ни накарат да им купим тези неща, ако не искат, молят, просят, викат и накрая – сцена с търкаляне по пода? Много деца нямат друга възможност. Оставени без алтернатива, те правят това, което могат – стават изобретателни и използват лошото поведение, което често дава резултат. Плачи и току-виж – получаваш куклата. Хлипай и тати може да ти купи желираните мечета. Но така ли искаме да възпитаваме децата си? Май не.

 

Решения

Започнете да им отпускате джобни. Трябва да намерим конструктивен начин за пазаруване, така че мрънкането и цивренето да не са единственият им метод. Това означава, че е дошло времето да започнем да им отпускаме малка сума. Сега, когато ви задърпат за ръката, спокойно можете да кажете: „А, това ще си го купиш сам с твоите парички” Битката приключва. Ще останете изненадани колко много неща децата всъщност не искат да имат, ако се налага да си ги платят сами.

 

„Моето дете е само на четири, не мога да давам пари на четиригодишно”

Вярно е, че децата не се раждат с естествено разбиране за парите, те дори не схващат разликата между бели и жълти стотинки. Но ние можем да ги научим. Така ще започнат да разбират. Има много неща, които трябва да научат, за да развият финансовата си компетентност. Малката сума е просто първата стъпка.

 

Нека си направят списък с желания

Ако детето непрестанно ви бомбардира с желания, вместо да слагате етикета „Толкова си разглезен” или „Имаш достатъчно от тези тъпи човечета” или „Да не мислиш, че съм дървото на парите”, просто кажете: „Да го сложим в списъка с желания”. Сега сте потвърдили желанието му. Това е окуражаващо. Освен всичко друго, елиминира ситуация, която лесно може да прерасне в битка. Можете да записвате желанията в „Лист на желанията”. Като пораснат, децата много обичат да го разглеждат и да се смеят на това, което са искали като малки.

Запомнете, неслучайно се нарича „Лист на желанията”. Вие не обещавате да купите „нещото” по-късно. Но записани, те са полезен източник на идеи, когато наближат рождени дни или други празници.

 

Бъдете ясни и последователни

За да намалите тръшкането и сцените, когато отказвате да купите нещо, детето трябва да е с ясни очаквания по отношение на това, какво и кога сте склонни да му купите. Много често родителите са категорични, че няма да купят дадена играчка или лакомство, а след като детето се размрънка, отстъпват в позициите си. И това е една огромна грешка, която рефлектира върху техния авторитет.

Из книгата „Не, това не са глезотии” на Алисън Шейфър от издателство Колибри

Вижте още:

Мрънкането при децата – как да се справим?

Родителски хитрини за справяне с разглезени деца

„Говориш като родител” или как да (не) възпитаваме децата си

Какво чувстват децата, когато трябва да споделят вещите и играчките си?