Интересни факти от генетиката – или защо ако си пълен кретен, твоят син няма да е такъв

„Гениални факти за генетиката“ от известния руски генетик Евгений Левитов може да ви се сторят странни, но в тях има доста голяма доза научна обосновка, свързана с X и Y хромозомите. Разбира се, не се препоръчват за лица, които не са генетично предопределени да ги прочетат с чувство за хумор 🙂 :

Знаете ли, че…

1. Интелектът не се предава от баща на син. Тоест, ако вие сте гений, тогава синът ви няма да наследи тази ваша гениалност.

2. Идиотията не се предава от баща на син. Ако сте пълен кретен, тогава вашият син няма да бъде толкова глупав, колкото вас (честито!).


3. Интелектът от бащата може да бъде предаден единствено на дъщерята. При това – само наполовина.

4. Детето може да наследи интелекта си САМО от своята майка, която от своя страна го е наследила от баща си.

5. Дъщерите на гениите имат 50% шанс да бъдат точно толкова интелигентни, колкото бащите си, но синовете им ще бъдат 100% гениални, колкото майките си. Ако баща им е глупав, тогава дъщерите ще бъдат точно наполовина по-глупави от бащите си.

6. Ето защо жените-гении почти не съществуват, също както няма 100% жени-идиоти. Но пък мъжете-гении и мъжете-идиоти се срещат често. Това е и причината да съществуват поколения на загубеняци, алкохолици и безделници, както и на Нобелови лауреати (замислете се – почти всички от тези лауреати са мъже).

Изводи за мъжете:

1. За да предскажете умствените способности на сина си, погледнете бащата на жена си (ако той е академик, вашият син също ще бъде умен).

2. Дъщеря ви ще получи половината от вашия интелект. Но също така – и половината от вашата глуповатост. Нейният син обаче ще получи гените на всичките ви умствени способности. Така че – ако искате поколение, което да бъде умно, колкото вас – мечтайте си да ви се роди дъщеря.

3. Вашите умствени способности идват от майка ви, или – ако трябва да сме съвсем точни –  от дядо ви.

Изводи за жените:

1. Синът ви е взел гените на вашия собствен баща и да му казвате „ти си глупак като баща си“ – не е съвсем правилно.

2. Вашата дъщеря по възпитание ще бъде като вас, но по интелект ще бъде като баща си. Синовете й ще бъдат умствени копия на съпрузите ви.

Автор:  Евгений Левитов

Вижте още:

Какво наследяваме от бащите и какво от майките си?

Интелигентността се предава по майчина линия

Характерът на детето според часа на раждане

20 любопитни факта за образованието по света