9 странни форми на брачен съюз по света, които ще ви смаят

брак сватба
Бракът съвсем не е само онзи съюз между двама влюбени, който ние познаваме. А по света съществуват странни  форми на брачни съюзи, които могат да ви смаят със своите странни обичаи. За повечето от нас те може би звучат нереалистично, неприемливо и като част от сценарий на странен филм. Ето какви форми на брака се срещат по света според сайта Итересно, цитиран от blitz.bg:

1. Полиандрия

Полиандрията е една от формите на полигамия. При нея дена жена може едновременно да се ожени за няколко мъже. Днес полиандрия се среща само в изолирани селца в Тибетската тайга.

2. Левират

При някои племена от Южна Америка, Австрия, Индия и Австралия се среща така наречената форма на брак Левират. Там в съюз влизат не двама души, а цели семейства. Съюзът не се разрушава дори и при смърт на един от съпрузите. При левирата мъжът е длъжен да се ожени за вдовицата на своя покоен брат

3. Сорорат

Сорорат е противоположното на левират. В този случай овдовелият мъж е длъжен да се ожени за сестрата на своята покойна съпруга. Практикува се сред туземците в Северна Америка и Индия. В отделни случай сорорат е разрешен и ако първата съпруга се окаже бездетна. Тогава обаче децата, родени от втората съпруга, принадлежат на първата.

3. Временен брак

Това са така наречените „бракове на удоволствието”, популярни в Иран. Мъжете и жените ги сключват за конкретен период от време, като са изброени редица условия. Посочват се и целите – взаимопомощ, секс или друга причина.

5. Брак посмъртно

В някои региони е разрешено живи да се женят за мъртви хора или пък да се сключи съюз между двама покойници. Причината – в някои племена по-малкият брат задължително трябва да се ожени след по-големия. Но ако по-големият почине като ерген, него го женят посмъртно, за да спасят по-малкия от самота през целия му живот.

6. Сложен брак

През XIX век американецът Джон Хъмфри Нойес създава полиаморията. Едни от привържениците й имат брак и успоредно с това имат множество допълнителни партньори, други живеят в неофициален групов брак. Някои практикуват групов секс – при това повечето са бисексуални. Други поддържат хетеросексуална връзка с всеки партньор поотделно. Моногамията и ревността са приемани като греховни и са наказвани.

7. Девадаси

Девадаси означава „служителка на бога”. В Южна Индия са принуждавали млади момичета да се женят за божество или храм. Съдбата на тези момичета се решавала още в деня на раждането им. Те трябвало през целия си живот да са красиви, трудолюбиви, образовани. Всяко утро и всяка вечер те танцували и пеели, като прославяли своя бог. Храмовете, където живеели, се издържали от волни пожертвувания на богомолците.

8. Брак между деца

В Средновековието понятието „детство” не е съществувало изобщо. Още на 6 години някои деца по света са приемани като пълноправни членове на обществото. На 7 години те вече са смятани за готови за женитба.

9. Тунчи

В Китай принуждавали мъжете гейове да сключват бракове с хетеросексуални жени. Жените много късно разбират каква е действителната сексуална ориентация на съпрузите им – едва след сватбата.

 

Вижте още:

Моля ви, родители, не живейте само заради децата си

Петте типа брачни съюза – кой е вашият?

Другата гледна точка: Съпругът ми винаги ще бъде преди децата

7-те най-чести причини за раздяла на родителите с малки деца