Как едно училище превърна наказанието в полезно занимание (СНИМКИ)

Едно американско училище е въвело невероятна алтернатива на общоизвестната практика, провинилите се деца да бъдат наказвани с оставане след часовете, пише fakti.bg.Училище Роберт У. Колман в Балтимор може би е едно от най-прогресивните начални училища в страната, защото там наказанията са изведени на съвсем друго ниво. Вместо да бъдат затваряни в неприветливи стаи след учебните занятия, децата посещават стая за медитация — ярко оцветен „оазис на спокойствието“, който е в тотален противовес с меко казано обичайните стаи, в които „лошите“ деца изтърпяват своето наказание.


Стаята е част от следучилищна програма, наречена „Холистичният аз“ (Holistic Me) — инициатива, която учи децата да практикуват осъзната медитация и дихателни упражнения, като същевременно биват насърчавани да говорят с професионални педагози и психолози.

Програмата работи в партньорство с местната неправителствена организация Holistic Life Foundation и резултатите към момента са впечатляващи.
Откакто училището се е включило за първи път в програмата преди две години, персоналът не е наложил нито едно „наказание“.