7 начина да научим детето на учтиво общуване

obnoski obshtuvane

Учтивото общуване при децата не е просто част от добрите обноски, то е важно за създаване на приятелства, партньорства и положително отношение към света. Общуването е мост, по който вървим един към друг и е важно да поставим основите му още в най-ранно детство. Предлагам ви 7 изпитани начина, чрез които да научим детето на учтиво общуване.

1. Научете децата да не ви прекъсват. Едва ли има родител, на когото да не се е случвало, докато води разговор с някого, детето му да го дърпа настойчиво, за да зададе въпрос или да сподели желание. Неприятно е, нали? За да се справите с този проблем, можете да ползвате следната стратегия: научете детето си всеки път, когато иска да ви прекъсне, да се приближи към вас, да постави дланта си на китката ви и с пулсиращи натискания да ви изпрати сигнал „моля за внимание”. Представете това като игра или като ваш таен сигнал.

2. Помогнете на детето да усвои умението да изслушва. Друго съществено умение, част от учтивото общуване, е свързано с изслушването. Ето защо, направете така, че детето да се научи да слуша активно своя събеседник и да не го прекъсва. За да разбере колко е важно това, съберете се цялото семейство и започнете едновременно да разказвате как е минал вашият ден. След това попитайте детето какво е разбрало. Отговорът е ясен – нищо. Защото всички са говорили, без да се изслушват.

3. Разликата между любопитство и интерес. Може би е малко трудно да се обясни на малко дете каква е разликата между двете, но тя наистина е съществена и се състои в това дали съответната информация е полезна за него и има ли някакво значение. Учтивото дете прави тази разлика. То не пита „колко пари получава майка ти”, но спокойно може да зададе въпрос „откъде купихте тази интересна енциклопедия, искам и аз такава”. Второто носи знания, първото – нищо. А за да се научи вашето дете да общува именно по този начин, е важно и самите вие да комуникирате така – то ще следва вашия личен пример.

4. Има и любезен начин да кажем „Не”. Още от най-ранна възраст е важно да обясним на децата, че има начин да отстояват позициите си, без да обиждат другия. Покажете на вашия син или дъщеря как не е задължително винаги да приемат това, което другите казват, но да го правят учтиво. Децата често реагират първосигнално – чрез физическа агресия или с обидна дума, когато не са съгласни с нечие мнение или действие. Започнете да изграждате тяхната емоционална интелигентност още от най-ранно детство, за да разберат колко мощно оръжие са думите, казани категорично, но учтиво.

5. Обидите нараняват – не забравяйте, че в ранна възраст децата са доста директни, понякога дори без да влагат лошa умисъл в това – например, едно четиригодишно дете е склонно да каже на непознат, че е дебел, просто защото го вижда като такъв и дори не осъзнава, че това е нещо неприятно или срамно. Ваша е ролята да му обясните, че подобни думи спадат към категорията „обиди” и биха могли да засегнат околните, както и че е важно да бъдем внимателни с изказванията си.

6. Дайте пример за общуване с усмивка. Има една чудесна мъдра мисъл на Шиничи Сузуки, която гласи „Децата се учат да се усмихват от родителите си”. Ето защо – давайте пример с позитивна нагласа, когато общувате с околните, а и с децата си. Така малчуганите ще разберат, че разказването на весели случки с усмивка на уста е далеч по-приятно от отегчително мрънкане, оплакване и безпричинно недоволстване. Обяснете на детето, че никой не търси такива приятели и че позитивната нагласа води и до позитивни преживявания.

7. Внимателно с шегите. За едно дете дадена реплика може да е шега, но за приятелчето му да е обида. Научете го да различава обидните думи от шегите – обида е всичко онова, което засяга личността и в нея няма нищо забавно, поне не и за този, когото тя засяга. Несполучлива прическа, някой и друг килограм в повече или брекети – никой не ги иска, нали?

 

Автор: Невена Басарова-Дичева,

 

 

Вижте още:

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

С деца на море – 6 игри за формиране на добри обноски

С дете на сватба – шест полезни съвета към родителите

Малка гениална техника, с която да научим децата да не ни прекъсват