С дете на сватба – шест полезни съвета към родителите

с деца на сватба
Вълнуващ момент – ваша приятелка от детските години се омъжва скоро и цялото семейство е поканено на сватба! Първата ви мисъл е „какво да облека“, а втората – „Ами сега? Ако детето ни, което по принцип си има излишък от енергия, не се държи прилично на това официално събитие? Дали няма да се изложим пред толкова много гости?“

Според правилата на добрите обноски, е напълно нормално детето като част от семейството да ви придружава на официално събитие като сватба. Можете да го оставите на баба и дядо, това е ваше решение. Но ако го вземете, с малко важна подготовка по етикет, ще имате незабравимо за вас и за младоженците преживяване. Като емоция, а не със снимката, на която децата събарят тортата. Какво да направим? Ето няколко практични съвета. Най-важният е, че детето трябва предварително да е наясно със значимостта на събитието и с правилата за поведение.

1. Направете игра на сватба предварително. Изберете си роли, разкажете кой какво прави. Обяснете как се подреждат гостите по време на сватбата според роднинската връзка. Така детето ще е по-подготвено – все пак, не искате след въпроса „Взимаш ли тази жена за своя законна съпруга” вашият малък наследник да се провикне „Дааа”, нали?


2. Въвлечете детето в подготовката. Измислете заедно някакво мило пожелание за младоженците и бъдете заедно по време на поздравленията. Защо предварително? Ами ако всички умуват какво да пожелаят, скоро няма да дойде време за вечеря, торта и танци. И още: изберете заедно дрехи, в които ще се чувства комфортно. Официално и елегантно, но все пак не с натруфена рокля или с фрак и папийонка, за да може да сяда и да играе свободно.

3. Внимание: булка! Тя е много красива и с прекрасна рокля, но ако всеки гост се изкуши да я пипа и дърпа за воала, скоро това няма да е точно така. Нека кажем на детето, че тя трябва да остане безупречна до края на празненството.

академия за добри обноски сватба
Снимка: Първа детска академия за добри обноски

4. Направете го участник. Нека бъде с вас в църквата, на масата в ресторанта, когато минавате да поздравите младоженците. Споделете му, колко много се вълнувате и е важно да се държите за ръка, или поне да го усещате близо до себе си. Децата обичат да бъдат значими, поели важни отговорности.

5. Проявете разбиране  – дългата церемония, църквата, сватбеният танц и всички ритуали могат да бъдат изпитание дори за възрастните, така че – не очаквайте твърде много от вашият малък наследник. Ето защо (особено при децата под 5 годишна възраст), се подгответе с необходимия набор от играчки, книжки и други занимателни пособия. Децата стават капризни и изнервени, ако са гладни или ако им се спи, така че – уверете се, че тези две неща са им осигурени, за да може сватбата да протече без излишен плач и недоволство.

6. Представете сватбата като спектакъл, като важен момент за младоженците. И е добре да направим този важен момент в живота им хубав. Затова можете да представите церемонията като игра , в която детето ви е мим и трябва да стои почти неподвижно, да се усмихва за снимките, да не тича, да не вика и да не сочи с пръст. Обяснете му, че е важно да се храни според правилата за добри обноски, както и какви са те.

Разбира се, важно е да отидете навреме за венчавката, което на езика на добрите обноски означава поне 20 минути преди посочения в поканата час.

Автор: Невена Басарова-Дичева

 

 

Вижте още:

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето