Добри родителски практики от Франция, Китай и Великобритания, от които можем да се поучим

деца по света възпитание

Да бъдеш родител е отговорност, независимо в коя част на света се намираме. Определено обаче между отделните нации съществуват различия по отношение на практиките и традициите в отглеждането и възпитаването на деца. Със сигурност някои характерни особености на различните модели и стиловете на възпитание от други държави могат да ни се сторят странни, неприложими и непрактични. Други обаче, които бихме определели като добри практики, могат да ни обогатят и да ни помогнат да доизградим и усъвършенстваме нашите лични родителски умения.
Вижте няколко точно такива положителни характеристики на възпитанието на деца във Франция, Китай и Великобритания, над които си струва да се замислим.

Франция

Родителите във Франция не дисциплинират децата – те ги учат как да се справят

Вместо да налагат дисциплина над своите малчугани, французите предпочитат да ги обучават как да се справят с трудностите и предизвикателствата в живота. Родителите във Франция помагат на децата си да „израснат“ във всяко едно отношение като се отнасят към тях като към „малки възрастни“. Те ги поставят в трудни ситуации и ги учат как да намират изход от тях, вместо да ги назидават и на висок глас да им налагат готови решения.


Френските деца се учат да се забавляват сами, вместо да чакат друг да го прави

Въпреки че определено са съгласни, че децата са най-важното нещо в живота, французите смятат, че родителите трябва да отделят малко време и за себе си и това също е приоритет. Разбира се, във Франция майките и бащите отдават голямо значение на времето, прекарано с хлапетата, но там също така е прието децата от малки да бъдат учени да проявяват креативност и въображение и да се могат да се забавляват самички, ако родителите им са заети. Това помага на мъниците да се научат, от една страна, да не разчитат винаги някой друг да се занимава с тях и, от друга – да уважават времето на възрастните.

Децата във Франция от малки се учат на търпение и самоконтрол

От много ранна възраст французойчетата са обучавани от своите родители да проявяват търпение, да могат да изчакват и да се контролират. На френските деца не им е позволено да прекъсват другите, от тях се очаква да спазват добро поведение в ресторантите, учат се и на търпение като например изчакват първо им сервират обяда и след това изяждат шоколадовия бонбон, който мама им е донесла. Така хлапетата се научават, че не може всичко да се случи на минутата.

Китай

Родителите в Китай изискват уважение от децата си

Китайците вярват, че техните синове и дъщери са задължени да им се отплатят за дългите часове, които те като родители са им посветили, за да ги направят успешни възрастни. От децата се очаква да слушат възрастните и да направят всичко възможно, за да накарат мама и татко да се гордеят с тях.

Китайските деца са насърчавани да се трудят и да не се отказват

Китайците напълно потвърждават максимата „Съвършенството идва с практиката“. Като насърчават децата да дават най-доброто от себе си и да влагат цялата си енергия в това, което правят, китайските родители вярват, че хлапетата ще могат да изпитат изключителна радост от това, че са успели в нещо наистина трудно. Поставянето на цели заедно с детето може да бъде и чудесен начин за постигане на повече от очакваното, което носи голямо удовлетворение.

От китайските деца се очаква да постигат максимално добри резултати

Академичните постижения са високо ценени от китайците. Като резултат от това родителите в Китай имат големи очаквания от децата си да получават най-добрите оценки и обикновено хлапетата биват укорявани, ако постигнат слаби резултати. Също така, в Китай е много важно децата да бъдат амбициозни и сами да търсят предизвикателства.

Великобритания

Родителите в Обединеното кралство говорят много с децата си и всичко обясняват

Британците определено вземат под внимание чувствата и мнението на своите деца, когато мъниците попадат в трудна ситуация. В тези случаи за родителите е от първостепенна важност да обяснят на детето какво се е объркало и евентуално защо поведението на малчугана е било неприемливо. По този начин децата са включени в разрешаването на проблема, а майките и бащите имат възможност да обяснят и да им покажат какво означават понятия като компромис и преговори.

Британските деца могат да се изразяват свободно

Още от ранна възраст малките момчета и момичета във Великобритания са насърчавани да бъдат верни на себе си и да развиват богатото си въображение. Родителите се стремят да поддържат отворена комуникация със своите деца и да им осигуряват възможно най-добрата среда, в която да израстват. А едно от условията това да стане възможно е малчуганите да имат свободата да изразят чувствата и мислите си.

Децата във Великобритания са добре възпитани и образовани

В Обединеното кралство от децата се очаква да бъдат добре възпитани, с отлични маниери и безупречно поведение. Освен това родителите ги насърчават да се представят максимално добре в училище и да постигат високи академични успехи. Тези високи изисквания са насочени към възпитаването такива подрастващи, които да могат да се адаптират към модерния свят по възможно най-добрия начин.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Източник: Care.com

Вижте още:

10 факта за китайското образование

Те чистят, подреждат и сервират – или просто образование по японски

Френският възпитателен модел – как французите отглеждат своите деца

Какво е да отглеждаш дете в Швейцария